Nieuwsbrief 4/01/2018:
Bijna niemand koopt op het "ideale" moment, of het nu om aandelen, obligaties, vastgoed, edelmetalen of gelijk welk financieel actief gaat...

Het is zoals de oude wijsheid op de beurs: "niemand koopt aandelen op de bodem en verkoopt diezelfde aandelen opnieuw op de top, behalve leugenaars".

Maar soms kan je natuurlijk wel inschatten dat een markt het overgrote deel van het dalingspotentieel wel gehad heeft. Als er dan nog positieve seizoensinvloeden om de hoek loeren, dan heb je nog eens wat meer kans...

Begin december lieten we ons dus verleiden tot een uitspraak over de korte termijn van (de prijs van) zilver. We publiceerden een artikel, verspreid over twee nieuwsbrieven, met het potentieel van de zilvermarkt op korte termijn.

Het eerste stuk werd op 11 december gestuurd (hier nog makkelijk op onze blog te raadplegen), het tweede deel  drie dagen later, op 14 december (kan je hier eveneens terugvinden).

De onderstaande grafiek gaf weer waarom we interesse hadden voor zilver, specifiek in deze periode:

 

klik op de grafiek voor een groter formaat.

De grafiek toont de prestatie van zilver in dollar. Vanaf het laagste punt in december tot het hoogste punt voor einde maart, elk jaar opnieuw, gedurende de laatste 15 jaar.

Waar hadden we "geluk" in?

Allereerst doet de zilverprijs, ook in de winter van 2017-2018, exact hetzelfde als in de veertien jaar daarvoor...

 
EN

Ons bericht dat de bodem nabij was, kwam ook bijna exact op die bodem in prijs.

12 december, aan 15,61 dollar per ounce, was de laagste prijs. Onze artikels werden dus respectievelijk op 11 december en 14 december verzonden.

Qua timing kon dat moeilijk nog beter, maar we hadden ook echt wel twee goede redenen om deze bodem te verwachten natuurlijk. (zie onze blog voor de volledige teksten van de nieuwsbrieven)

Intussen staat de zilverprijs effectief een 10% hoger dan die bodem en wordt het natuurlijk nog interessanter!

We kunnen immers doorgaan op deze redenering, vermits het eerste stuk al is uitgekomen, wordt het geheel alleen maar meer waarschijnlijk.

Want als de bodem er staat, hoe hoog kan de prijs dan gaan? (laten we wat volgt allemaal speculatief noemen. Want hoe goed de markt er ook uitziet, niemand heeft een glazen bol, wij zeker en vast ook niet!)

Onze twee factoren die begin december op "groen" sprongen, staan daar vandaag duidelijk nog steeds.

Allereerst de futuresmarkten, die vandaag nog steeds zodanig gestructureerd zijn, dat alle kansen behouden blijven. De markt kan best nog helemaal aan het begin van een stijging staan.

Waarom?

De speculanten zitten per saldo vandaag NIET in zilver en dat is alleen maar POSITIEF. Het zijn immers net die speculanten die nog moeten instappen en daarmee de prijs omhoog duwen!


 

grafiek: Zilver Future mar '18 - bron www.barchart.com

Let op de bijzonder kleine LONG positie van de speculanten (large spec) en tegelijk de kleine SHORT positie van de "commercials" in het middelste deel van de grafiek, het gedeelte met de rode, groene en blauwe lijnen. 


De speculanten zijn dus factor nummer één, maar we hebben nog een tweede factor, die opnieuw te maken heeft met deze grafiek:
 
 

De afgelopen vijftien jaar, volgt er gemiddeld een rally van+30,75% na elke "december bodem".

We willen dit natuurlijk geen exact koersdoel noemen, hiermee rekenen kan ons onmogelijk een nauwkeurig resultaat opleveren... 

Maar het gemiddelde op 2017-2018 toepassen geeft ons het volgende:

Vanaf het laagste punt van 15,61 dollar per ounce, moet de koers van zilver naar 20,41 dollar per ounce om de gemiddelde stijging te evenaren.

Dat is nogmaals zo'n 20% hoger dan de effectieve marktprijs van het moment van schrijven (en lijkt helemaal zo gek nog niet).

Maar stel nu dat we even op de feiten vooruit lopen en rekenen dat we dit effectief halen... Dan gebeurt er nog iets veel belangrijker dan de koerswinst in deze prijsrally!

Dit is immers net het soort beweging van de prijs, dat we nodig hebben om de "bull market" in zilver "definitief" nieuw leven in te blazen, kijk maar even mee:

 

Daggrafiek zilver in USD over 2 jaar. bron: www.netdania.com.
Klik op de grafiek voor een grotere weergave.
 
Met een blauwe horizontale lijn op de grafiek, markeerden we het resultaat van een gemiddelde stijging. De 20,4 dollar die het doel kan zijn van een rally in prijs.

Veel belangrijker echter dan dit prijsniveau op zich, is hoe elke investeerder en speculant naar de zilvergrafiek zal gaan kijken, als/wanneer we dit doel halen...

Om boven de 20 dollar te raken, moeten we logischerwijs over een heel aantal "toppen" in prijs van de laatste maanden heen gaan. De koers was dalende toen de toppen zijn neergezet en deze prijsniveau's zijn nu duidelijk weerstanden geworden. Niveau's waar de koers over zal moeten.

Om de weerstanden zelf te vinden op de grafiek, moet je enkel "naar links" kijken op de grafiek. Zo vind je de niveau's waarop er in het verleden gestruikeld werd.

We zien er minstens drie belangrijke, binnen bereik van onze vooropgestelde rally:

De top van afgelopen september boven 18 dollar, de top van april 2017 (nog iets hoger dan de top van september 2017) EN de top van september 2016.

Een rally die in één vloeiende beweging deze toppen overwint, die mag wat ons betreft daarna zelfs opnieuw wat corrigeren, dat maakt dan nog bijzonder weinig uit.

Die markt gaat er immers voor speculanten en investeerders oneindig veel beter uitzien op dat moment (in de zin dat speculanten sneller zullen instappen in een markt die duidelijk opnieuw in een bull market zit). 

We kunnen niet duidelijk genoeg benadrukken, dat we vandaag nog "nergens" staan en dat ook wij de toekomst onmogelijk kunnen voorspellen, maar hier ligt toch wel een opportuniteit voor de eerste helft van het jaar 2018.

Korte termijn vuurwerk, in een markt waar je vervolgens voor de lange termijn wil inzitten?

Fysiek zilver aankopen, is vervolgens de enige manier om niet mee te doen in de "papieren" markt.  
Bestellen kan via onze website (24u/24u) en natuurlijk ook telefonisch via 0032 494 40 20 20 (kantooruren).

Tot binnenkort!

Het goud999 team.