Hetgeen de jongste tijd duidelijk wordt, is dat het desastreuze beleid van de centrale banken, zoals ik al ontelbare keren verteld heb, geen echt effect heeft op de consumptie en de reële economie. 

 

Overal zien we tekenen van een slabakkende economie: het noodlijdende Italië in recessie, Duitsland dat recent de groeiverwachtingen verlaagde naar 0,5% en het IMF dat duidelijk aangeeft dat er wereldwijd een deftige groeivertraging gesignaleerd wordt. 

 

Dat bedrijven als Melexis een halvering van hun winst rapporteren en Umicore een stevige winstwaarschuwing uitstuurt voor dit en volgend jaar zijn duidelijke tekenen aan de wand. 

 

In normale omstandigheden zou ik vroeger reeds lang voor een groot stuk aan de kant zijn gaan staan doch in de huidige constellatie, waarbij de centrale banken de facto hun geld waardeloos gemaakt hebben, gaat die vlieger uiteraard niet op. 

 

Ik blijf erbij dat het onverstandig is om aandelen van goede kwaliteitsbedrijven om te zetten in waardeloos geld dat je vervolgens op rekening laat staan bij een financiële instelling waarvan je niet zeker bent of ze de volgende schokken gaat overleven. 

 

Gans mijn leven heb ik rekening gehouden met de meest extreme omstandigheden doch dat ik ooit in zulk een hallucinante situatie zou belanden heb ik mij nooit kunnen inbeelden. 

 

"Onderschat nooit de oneindige domheid van de kudde", is altijd mijn belangrijkste devies geweest doch dat die domheid ooit zulke onwaarschijnlijke vormen zou aannemen had ik nooit durven dromen. 

 

Het kleinste kind zou moeten weten dat het beleid van de centrale banken sinds 2008 regelrechte nonsens is die de problemen enkel groter maakt doch dan zie je dat de overgrote meerderheid van de mensen die waanzin omarmt en aanvaardt als de enige uitweg, professoren, economen, politici incluis. 

 

Het psychologische fenomeen, dat mensen bij grote rampen weigeren om de realiteit onder ogen te zien, speelt hier voluit mee en dat leidt tot regelrecht agressieve aanvallen als iemand op een meeting de vinger op de wonde durft leggen. 

 

Hetzelfde maakte ik mee in de periode 2006-2008 toen ik de aandeelhouders van Fortis, Dexia en KBC wees op de gevaren van de derivatenposities en grote overnames tegen zwaar overgewaardeerde koersen.

 


Ondanks de wereldwijde signalen van forse groeivertragingen steeg de prijs van ruwe olie sinds december met 55% dankzij de problemen in Libië en de Iran-olieboycot van Trump! 

 

De strategie van Putin, om geen productieverhogingen door te voeren, doet de Russische kassa rinkelen. 

 

Het Westen heeft geprobeerd om Rusland economisch ten gronde te richten doch Putin zwichtte niet en slaat nu keihard terug, vraag het maar na bij de Belgische producenten van peren. 

 

Terwijl Rusland in al zijn voegen kraakte versnelde Putin de bouw van oliepijpleidingen naar China zodat China, het grootste slachtoffer van de boycot van Iran, nu rustig alle behoeftes kan dekken via de twee Russische pijpleidingen waarvan de jongste in januari 2018 in gebruik werd genomen. 

 

De VS en de EU lijken niet te beseffen dat hun boycots allerhande de banden tussen Rusland en China steeds hechter maken. 

 

Rusland produceert momenteel 11 miljoen vaten olie per dag zodat het momenteel dagelijks zo'n 250 miljoen dollar extra incasseert ten opzichte van midden december.  Vorig jaar sloot Rusland af met een overschot van 3% op de begroting en dat gaat dit jaar wellicht nog een stuk hoger liggen.   Als je het geopolitieke spel van vandaag bekijkt als een schaakspel lijkt het erop dat Rusland en China de jongste jaren telkens weer een paar zetten vooruit zijn op de Westerse spelletjes.


Putin en de Russische centrale bank voeren niet hetzelfde zelfmoordbeleid als de Westerse centrale banken! 

 

In plaats van waardeloos papier koopt Rusland massaal fysiek goud. 

 

Eind maart zat er 2.119 ton goud in de kluizen van de Russische centrale bank zo'n 420% meer dan bij het begin van de financiële crisis. 

 

China volgt dezelfde koers doch daar zijn de werkelijke goudreserves zonder meer top secret. 

 

De goudprijs bereikte een voorlopige top van +/-1.920 dollar per ounce in september 2011, werd vervolgens kundig naar beneden gebombardeerd doch is de jongste zes jaar aan het consolideren en zit sedert begin januari 2016 duidelijk in een stijgende trend.