In onze nieuwsbrief van 25 januari hadden we het al even voorzichtig aangestipt: Rhodium stond (en staat) weer op zo'n speciaal punt wanneer we de prijsevolutie bekijken:

Drie weken geleden, op 25 januari, toonden we deze grafiek in de nieuwsbrief:

 

 

Rhodium, USD, Prijs en grafiek van 25/01/2019.

 

 

Dat wordt vandaag het volgende beeld:

 

 

 

Rhodium, USD, Prijs en grafiek van 14/02/2019.

 

 

We staan iets verder in prijs, de situatie is echter nog bijna identiek dezelfde... 

De stierenmarkt in Rhodium ondergaat tot op heden eigenlijk enkel heel "flauwe" correcties. Die zien er achteraf bekeken meer uit als een pauze van enkele weken, alvorens de prijsstijgingen hervatten (zie grafiek).
Je hebt ook nu weer geen zekerheid en wij bezitten nog steeds geen glazen bol. Maar wat er nu de laatste dagen met de prijs gebeurt, lijkt toch weer sterk op een aanzet naar opnieuw hogere koersen.

Het patroon van de laatste 24 maanden, waarbij de trend duidelijk is (UP), lijkt intact.

Reden genoeg voor ons om de Rhodium markt opnieuw onder de loupe te nemen!

Fysiek Rhodium kan je al sinds januari 2017 via goud999 aankopen. Daarmee waren we net niet de eersten die de nieuwe bull market opmerkten, maar we waren er wel nog steeds bijzonder goed op tijd "bij". 


Het laagste punt van de voorafgaande berenmarkt in de prijs van Rhodium, lag immers maar luttele maanden daarvoor, in augustus 2016...


De prijsvorming van Rhodium, die heeft vandaag één groot en belangrijk voordeel t.o.v. de Goud-, Zilver-, Platina- en Palladiummarkten.

Er is geen futuresmarkt in Rhodium!

Dus geen spelletjes met de prijs door banken of gelijk welke andere partijen, geen hedging en ook geen wijdverspreide "leasing" van fysiek Rhodium.

Dat maakt het nu al relatief simpel, vraag en aanbod zullen de prijs gaan bepalen!
(ook voor de andere edelmetalen komt dat nog, wees gerust, alleen moet er dan eerst misschien nog één en ander fout gaan lopen in hun afgeleide markten)

Enkele andere positieve punten voor Rhodium:

1. De fysieke markt is en blijft krap. Er is wel degelijk metaal beschikbaar, anders hadden we met goud999 natuurlijk ook geen stock op dit moment, maar nooit in grote hoeveelheden.
2. Toenemende eisen voor het milieu, vooral in China maar ook in de rest van de wereld, zorgen voor stijgende vraag naar Rhodium in driewegkatalysatoren.
3. Meer dan 50% van het Rhodium dat zo verbruikt wordt, kan achteraf niet meer gerecycleerd worden! (Rhodium wordt VERbruikt)
4. Rhodium kan ook niet worden vervangen door een ander metaal in katalysatoren, voor Platina en Palladium zou dat op termijn wel mogelijk zijn. (dan bedoelen we het ene vervangen door het andere)
5. Het aantal wagens met een verbrandingsmotor, neemt nog elk jaar toe (ondanks de opkomst van volledig elektrische wagens).
6. Zuid-Afrika is de dominante producent, maar heeft tegelijk de nodige politieke en economische problemen. Zuid-Afrika is DE joker die deze stierenmarkt legendarisch kan maken.
7. Chinese bedrijven proberen actief en rechtstreeks met mijnbouwers te onderhandelen over de toekomstige beschikbaarheid van Rhodium (strategische bevoorradingszekerheid).
8. Zolang de prijs van Platina laag blijft, kan er eigenlijk geen sprake zijn van echt toenemende Rhodium productie via mijnbouw. 
9. De top in prijs van het jaar 2008 boven 10.000 USD per ounce, die ligt nog op een maal vier van de huidige prijs.
10. De trend in prijs tot vandaag is voor iedereen nu wel duidelijk denken we, namelijk UP...

En de nadelen vandaag:
1. De Rhodium markt is zodanig klein, zowel in productie als in het geld dat in de markt omgaat, dat Rhodium als edelmetaal in de spreiding van je vermogen, enkel dienst kan doen als diversificatie. Rhodium lijkt dus niet geschikt om je volledige beleggingsportefeuille in te plaatsen.
2. Fysiek Rhodium aankopen betekent 21% btw betalen. Het maakt daarbij niet uit in welke vorm je het metaal aankoopt. -> dit laatste hebben we echter VOOR U OPGELOST door Rhodium vrij van btwbeschikbaar te maken.

Je kan kiezen tussen baartjes van 5 ounce, of van 1 ounce vrij van btw. (meer info op de productpagina's op onze website)

 
Vragen over Rhodium aankopen, of ander edelmetaal?

We helpen je graag verder! Neem gerust contact met ons op via T: 0032 494 40 20 20e-mail of via de chat functie op onze website.

Tot binnenkort!
 
Het goud999 team. 

P.S. Hoe lang loopt de huidige stierenmarkt in Rhodium nog? (speculatief)

Met augustus 2016 als start, loopt de huidige stierenmarkt zo'n 2,5 jaar. Kunnen we iets nuttig zeggen over wanneer de top er zal staan?

Fundamenteel wel, die top zal er namelijk staan wanneer de productie een tijdlang de vraag niet alleen kan bijhouden, maar ook kan overtreffen.

Daar zijn we, volgens de voor ons beschikbare info, dus nog niet!

Qua timing kunnen we enkel naar het verleden kijken. We hebben gelukkig zowat vijftig jaar aan prijsinfo ter beschikking. Hoewel deze data bestaat uit maandgemiddelden en we wat gaan moeten afronden om het overzichtelijk te houden, kunnen we hier misschien toch nuttige info uit halen:

Het blijkt dat we per decennium ruwweg "recht" hebben op één grote stierenmarkt in Rhodium.

De jaren 1970: +400% op vier jaar tijd (1976-1980)

De jaren 1980: + 1600% op acht jaar tijd (1983-1991) 

De jaren 1990: + 700% op drie jaar tijd (1997-2000)

De jaren 2000: + 1900% op vijf jaar tijd (2003-2008)

Conclusie: Gemiddeld duurt een stierenmarkt dus ongeveer vijf jaar. De totale koerswinst tot de top, die is telkens indrukwekkend genoeg, met een maal 12,5 in prijs gemiddeld vanaf de bodem... 

We gaan dit nu even toepassen op de huidige stierenmarkt. Niet om een voorspelling te doen, wel om een algemeen beeld te geven, van waar en wanneer de top zou kunnen liggen. 

Indien de huidige stierenmarkt perfect het gemiddelde van de voorbije stierenmarkten, sinds de jaren 1970, zou halen...
Dan krijgen we eind 2021 een top in de Rhodium prijs, ergens net boven 8.000 dollar per ounce.