In de huidige omstandigheden zou je denken dat er voor goud geen rol meer is weggelegd. Immers, wie heeft er nog goud nodig wanneer je Bitcoins kan kopen en andere gesofisticeerde zaken?

 

De realiteit ziet er toch nog anders uit, want de World Gold Council heeft een diepgaande analyse gemaakt van de relatie tussen technologische ontwikkeling en de vraag naar goud. Zij hebben immers gezien dat er tussen 2005 en 2011 een forse stijging is geweest van de goudprijzen, die in die periode verviervoudigd zijn. Als antwoord hierop begon de techindustrie de hardwaredesigns te herbekijken in een poging om hun productiekosten te stabiliseren. Zo werden de elektroplaten en gouddraden een stuk dunner. Tezelfdertijd hebben designers gekeken naar manieren om goud volledig te vervangen door legeringen met vervangingsmaterialen.

 

Als resultaat daalde het marktaandeel van goud in de wereldwijde markt voor bedradingen van 77% naar 40%, de huidige positie. Het goede nieuws is dat de forse daling die uitgaat van de technologiesector aan het wegebben is. Beter nog, het ziet er naar uit dat de vraag zal aantrekken.

 

Tegen het einde van Q3 is de groei voor de eerste keer sinds 2010 opnieuw verhoogd. De daling van de vraag is opgehouden omdat deze vervangingsmaterialen, meestal koper dan, nog steeds minderwaardig zijn aan goud en de anticorrosieve en bewerkbare eigenschappen van goud niet hebben. Sectoren die echt goud nodig hebben, zoals de luchtvaartsector, zullen waarschijnlijk loyaal blijven aan goud. Op die manier blijft er een ondergrens voor de afnemende vraag.

 

De World Gold Council verwijst ook naar een wereldwijd tekort aan digitaal geheugen, dat ook de vraag naar goud zou moeten aanzwengelen. Naarmate de vraag in bepaalde sectoren afneemt, zal ze groeien in andere sectoren. Zo bevatten nieuwe smartphones technologieën zoals gezichtsherkenning, draadloos opladen en infraroodsensoren. Al deze nieuwe mogelijkheden zullen ook nieuwe ontwerpen voor halfgeleiders bevatten die goud nodig hebben.

 

De batterijtechnologie zal waarschijnlijk meer goud nodig hebben. Naarmate er meer elektrische voertuigen op de wegen komen, zal goud een belangrijke functie uitoefenen in het proces.

 

De conclusie is dat goud weliswaar voor het merendeel een edelmetaal blijft, maar ook nuttige industriële toepassingen heeft. Aangezien zero uitstoot, virtuele realiteit en telecom een steeds groter deel van ons leven innemen, zal de vraag naar goud verder toenemen.