Terwijl de koers van Rhodium vrolijk de nieuwe "records" aan elkaar rijgt, zitten de andere edelmetalen in een correctie die wat langer duurt. Toch in elk geval langer dan wij aan het begin van deze zomer hadden verwacht.

Tijd dus, voor een ritje langs diverse edelmetaal markten met de stand van zaken en we starten met de primus (dusver) van 2018!


We schreven zonet in de eerste paragraaf dat Rhodium de records aan elkaar rijgt, dat klopt natuurlijk niet echt... 

Hoewel we op moment van schrijven 2.380 dollar per ounce noteren, +38% sinds 1 januari van dit jaar, is dat eigenlijk enkel de hoogste koers sinds 2011. 

 

 

Rhodium in USD per ounce, sinds 01-01-2018.

 

 

Om de bijna 10.000 dollar per ounce van 2008 te evenaren, moet de prijs nog meer dan maal vier.

Wat zien wij in de Rhodium markt? 

Fysieke krapte, al kan dat natuurlijk ook moeilijk anders. Het metaal wordt 140x minder gedolven per jaar dan het al heel zeldzame goud.

Onze inschatting is in elk geval dat elke ounce Rhodium zijn bestemming tegenwoordig heel vlot vindt. De bovengrondse voorraden van Rhodium, nemen volgens de data van de CPM group, heel zeker vrij snel af.

Na 2008 was er enkele jaren een overschot van Rhodium op de markt, met toenemende voorraden tot gevolg. Zeker sinds 2014, draaide dit terug om naar een duidelijk jaarlijks tekort voor productie + recyclage, versus verbruik.

Rhodium maakt dus exact dezelfde cyclus door zoals andere grondstoffen. Vraag, prijs en productie hebben elk een cyclus die elkaar beïnvloeden. Eigenlijk is dit de normaalste zaak van de wereld, toch houden verbazend weinig mensen rekening met cycli.

Vandaag zou de totale bovengrondse voorraad aan Rhodium, nog slechts 2 tot 3 maanden productie bedragen!

Dat is spectaculair weinig, maar we moeten hier wel onmiddellijk bij vermelden, dat we nooit grote nauwkeurigheid verwachten bij een telling van een "bovengrondse stock".

Sommige dingen kan je onmogelijk tot in detail correct tellen, hoeveel Rhodium er op een bepaald moment wereldwijd "te koop" is aan een bepaalde prijs, is er daar natuurlijk één van.

Laten we het er veiligheidshalve op houden, dat er met zekerheid meer Rhodium werd verbruikt de laatste jaren dan de som van productie en recyclage EN dat de resterende bovengrondse voorraad niet veel voorstelt.

Het kan dus moeilijk anders dan dat de industriële verbruikers van Rhodium zenuwachtig aan het worden zijn en hun eigen voorraden niet te laag willen laten zakken!

Ook de groep van beleggers die Rhodium kan spellen, wordt langzaamaan wat groter.

Allemaal redenen waarom de stierenmarkt van Rhodium stevig in het zadel zit, maar de voor ons potentieel grootste factor, kan er nog in alle hevigheid aankomen.

Wie Rhodium zegt, zegt immers ook Zuid-Afrika. Onze vrees voor de economie van het land, schreven we in de lente van 2017 voor het eerst in deze nieuwsbrief. 

Nu lijkt dit concreet steeds dichter bij te komen...


Om de één of andere bizarre reden, heeft het economisch beleid steeds meer weg van de recepten die buurland Zimbabwe begin jaren 2000 op de knieën brachten.

Het onteigenen van blanke boeren is misschien het beste voorbeeld, omdat exact hetzelfde ook in Zimbabwe gebeurde. 

Het resultaat in Zimbabwe was uiteindelijk niets minder dan hyperinflatie en totale ineenstorting van de economie.

Iedereen miljonair in de eigen munt... maar wel straatarm. (kijk vandaag naar het socialistische Venezuela voor exact hetzelfde)

Geen goed vooruitzicht natuurlijk voor de inwoners van Zuid-Afrika, maar de prijs van Rhodium gaat zich dat niet aantrekken!

In 2017 kwam 78% van de mijnbouwproductie van Rhodium uit Zuid-Afrika. (12% uit Rusland, 4% uit Canada en 6% voor de rest van de wereld)

Indien onze vrees waarheid wordt, zullen economische problemen gelijk staan aan minder productie! 

Dalende Rhodium productie, in een nu al krappe markt.


Om ons beeld van de Rhodium markt vandaag af te sluiten, moeten we ook naar Platina kijken. De Rhodium productie is immers meestal afkomstig uit Platina mijnen, waar ertsen zowel Platina als Rhodium bevatten.

Kan je nog iets positief over Platina schrijven?

 

 

Platina in USD per ounce, sinds 01-01-2018

 

 

De koers van Platina, noteert in elk geval een heel stuk lager dan de gemiddelde productiekost van het edelmetaal EN met een historische "recordkorting" ten opzichte van de prijs van goud.

EN je hebt quasi hetzelfde Zuid-Afrika risico voor de productie.

De markt mag dan nog niet onder de indruk zijn, "waarde" 
zit er ons inziens genoeg in de huidige prijs die Platina van de markt krijgt.

Het blijft WEL duidelijk wachten op een prijssignaal, in de vorm van een rally in prijs. Daarna pas zal er meer kapitaal richting de Platina markt stromen.

Eenmaal de cyclus UP wijst, kan het ook voor Platina snel gaan. In de vorige stierenmarkt van Platina (2001 - 2008), gingen de dollarprijzen uiteindelijk maal vijf... Wanneer wordt die de kentering ingezet?

In Zuid-Afrika resulteert de (te) lage Platina prijs, na lang treuzelen door de mijnbedrijven, nu toch eindelijk in de sluiting van de meest onrendabele "schachten". 

Zo gaat wereld nummer twee, Impala Platinum (Implats), 230.000 ounce (7,15 ton) aan jaarlijkse Platina productie schrappen .
Het aantal mijnschachten gaat van elf naar vijf en zo'n 13.000 jobs zullen sneuvelen in Zuid-Afrika. 


Dalende output van Platina, zit er nu dus dubbel en dik aan te komen, omdat hopeloos verlieslatende Zuid-Afrikaanse schachten (eindelijk) sluiten. (wij zijn overtuigd dat ook de andere schachten in Zuid-Afrika "bottom line" verlieslatend zijn aan de huidige koersen)

Uit deze Platina mijnen, komt echter meteen ook ons Rhodium! (Impala is/was ook de nummer 2 in de wereld voor Rhodium).

Conclusie:

Rhodium is vandaag de duidelijke markt, een stierenmarkt die verbazend consistent is. De komende jaren gaan we ontdekken hoe ver deze markt dit keer reikt!

Platina staat nergens meer op de radar lijkt ons. Dit is het soort klimaat waar Rhodium zich amper twee jaar geleden in bevond. Intussen staat de koers van Rhodium wel effectief 280% hoger dan de bodem van augustus 2016.

Platina aankopen is dus echt niet het gekste idee waar we de komende jaren in deze nieuws brief mee gaan afkomen!

Praktisch kan je Platina fysiek kopen vrij van btw, of in muntvorm (beperkte stock voor de munten).

Een overzicht van Al onze Platina producten, kan je makkelijk HIERterugvinden op onze website.
Al het Rhodium, kan je dan weer HIER vinden!

Meer info? Kunnen we je helpen met het plaatsen van een order?

Contacteer ons via info@goud999.com of T: 0032 494 40 20 20.In de volgende editie van onze nieuwsbrief, zetten we ons overzicht van de edelmetalen verder met de zilver- en goudmarkt. 

T
ot binnenkort!