Twee weken geleden brachten we het nieuws dat Polen voor het eerst in lange tijd, goud aan haar reserves had toegevoegd.

Dat was opmerkelijk, Polen is immers een EU land

Tot nu toe, waren alle recente officiële goudaankopen het terrein van die Centrale Banken, die niet tot het "Westen" behoorden. Denk aan China en Rusland bijvoorbeeld.


Maar deze week kan daar nog een schepje bovenop.

Niet alleen raakte bekend dat Polen in september opnieuw goud kocht. Dit keer wordt de Poolse aankoop (+ 4,4 ton) goud echter flink overvleugeld door een andere EU lidstaat, Hongarije.

Over Hongarije konden we begin 2018 reeds melden dat het haar bescheiden goudvoorraad had getransporteerd vanuit Londen, naar een locatie binnen de eigen grenzen.

Het "bijzondere" toen, was dat de goudstaven die het land geleverd kreeg relatief nieuw waren. Dat klopte niet met het feit dat het goud al decennia lang eigendom van Hongarije was. (de nieuwsbrief van toen, vind je HIER terug als je die nog eens wil nalezen)

Er zijn dus heel veel redenen om het Londense "unallocated" LBMA systeem te wantrouwen, maar de Hongaren hadden in het voorjaar hun goudstaven. Een weliswaar heel bescheiden 3,1 ton...

Tot nu, want op 16 oktober maakte de Centrale Bank van Hongarije bekend dat ze heel recent maar liefst 28,4 ton aan goud had gekocht (meer dan 913.000 ounce).

Goudvoorraad maal 10!


Om die levering ook te bewijzen, pronken ze zelfs met een foto van hun nieuw verworven goudbaren in het officiële persbericht:

 

 

Natuurlijk is er iets "speciaal" aan goud in het financiële systeem. Vandaar dat "Westerse" Centrale Banken heel voorzichtig moeten zijn met hun bewegingen in goud. 

De Hongaren, die weten dat (nu) ook!

Deze aankoop gaat de stabiliteit van de reserves van Hongarije verbeteren, maar waarom nu?

Hebben ze tot voor kort gedacht zoals de meeste "Westerse" beleggers?

Dat goud wel even snel te koop zal zijn, wanneer ze het ooit nodig hebben? "We regelen dat wel als de nood daar is"?

Je zou denken dat Centrale Bankiers slimmer zijn dan dat. Indien dittoch waar is, dan hebben ze misschien bij het terughalen van hun 3,1 ton in maart iets vreemd opgemerkt...

In Londen bewaren heel wat landen hun officieel goud, blijkbaar zelfs (minstens gedeeltelijk) in unallocated accounts. Een unallocated account betekent in dit geval gewoon dat je een claim hebt op "x" ounce, kilo of ton aan goud, zonder dat je de individuele serienummers van je goudbaren hebt.

Dat is eigenlijk te gek voor woorden, vermits het LBMA systeem eigenlijk al meer dan twintig jaar "in de problemen" zit.

Als wij ergens van overtuigd zijn, of beter, als we iets zeker weten over de goudmarkt, dan is het het feit dat de gehele goudmarkt vandaag nog één grote illusie is. 

Het is mogelijk dat Hongarije dit nu ook sinds kort pas "zeker" weet en daar nu naar handelt.

OF is de aankoop van het land (mede) door een ander motiefingegeven?

Als we eens verder speculeren, dan kunnen we denken aan het feit dat Hongarije dreigt op het strafbankje terecht te komen binnen Europa.
Hoewel de Hongaarse burgers nog recent op een democratische manier massaal voor haar huidige leiders en beleid gestemd hebben, krijgen die veel kritiek binnen Europa over hun migratiestandpunten...

Europa voert de druk op, is Hongarije gestart met de verdediging?

En onze verdediging, als particulieren en kleine garnalen in de financiële wereld?

Wist je dat er één markt is, waar je als kleine garnaal exact dezelfde voordelen kan halen, als de allergrootste vissen?

Dat is de fysieke goudmarkt.

Met welk fysiek goud sta je op dezelfde hoogte?

Onze voorkeur bij de munten gaat vandaag misschien naar deze ofdeze munt. (maar alle bullion munten zijn natuurlijk eveneens "ok")

Voor goudbaren en baartjes krijg je net hetzelfde verhaal, hier zijn we wel fan van de Pamp Fortuna goudbaren die we splinternieuw aanleveren. 

Bovendien is de recente koersontwikkeling voor goud zeker bemoedigend. De wereldbeurzen blijven de laatste dagen duidelijk in het defensief EN blijkt goud zijn rol als vluchthaven zeker niet verloren. 



Tot binnenkort!