Nieuwsbrief 21/12/2017:
Het moet bijna in alle stilte passeren, want het stelt nog bijzonder weinig voor...

Hoe dan ook, lijkt er de laatste dagen eindelijk wat leven te komen in de prijs van platina. Ook Rhodium en Palladium stomen tegelijkertijd opnieuw door, maar dat zijn we al wat meer gewoon...

Als reden voor de stijging, kunnen we natuurlijk de politieke toestand in Zuid-Afrika aanhalen, bijna 70% van al het platina wordt daar uit mijnen gehaald.

De politieke onzekerheid was er al groot en lijkt nu zeker niet kleiner te worden. Zerohedge berichtte gisteren nog over de mogelijkheid van confiscaties van gronden die eigendom zijn van (blanke) boeren en de eventuele nationalisering van de nationale bank (link artikel).

De toekomst van Zuid-Afrika, zal op lange termijn duidelijk invloed hebben op de prijsontwikkeling van Platina, Palladium en Rhodium.

De Zuid-Afrikaanse economie draait nu al vierkant, met de zwakste economische ontwikkeling van de regio. Voorlopig lijken de recepten van het regerende ANC om het schip te keren, meer op de mislukte pogingen van buurland Zimbabwe, dan op beloftevol economisch beleid. (Zimbabwe ging ten onder in hyperinflatie)

Het andere grote verhaal om te volgen, is de verwachte omschakeling naar elektrische wagens. Een verhaal waar wij het vermoeden hebben dat de markt grotendeels "mis" zit.

Deze omschakeling gaat er, volgens onze bescheiden mening, helemaal anders uitzien dan nu voorop gesteld (vooral veel trager en dan is er veel langer en veel meer edelmetaal nodig in katalysatoren).

Maar zoals reeds gesteld, vooral in de prijs van Platina kan je nog weinig actie terug vinden:


 

Platina sinds 01/09/2017, in USD
 
Vergelijk dat met Rhodium en Palladium:
 

Rhodium sinds 01/09/2017, in USD (boven de high van okt!)

 

Palladium sinds 01/09/2017, in USD


Ook op wat langere termijn, is het ook weer Platina dat tot op vandaag uit de toon valt.

De prijs van Platina noteert vandaag slechts 13% hoger dan de bodem in januari 2016 en dan spreken we nog in dollartermen! In euro staat de koers van platina een bijzonder magere 3% boven de low... 

Ter vergelijking (dollar) over dezelfde periode: Goud +21%Zilver +18%Palladium +128% en Rhodium +162%.

Als je nu in de wereld van vandaag niet op zoek bent naarmomentum, maar wel naar waarde...

Wat is er zonder meer goedkoop?

Platina kan je bij goud999 vrij van btw aankopen (automatisch opslag in douane entrepot):

 
 

OF je kan kijken naar de eveneens zeer interessante Platina KOALA munten die we nieuw op stock hebben (5 verschillende jaargangen, zolang de voorraad strekt).

Zoek je wel een "momentum play"? Kijk dan eens naar Rhodiumwaar de prijs zonet de tussentijdse top van eind oktober heeft overschreden! (Rhodium vrij van btw HIER beschikbaar).


Tot binnenkort! 

Het goud999 team.
 
P.S. De "low" in zilver staat er nog steeds en de speculanten in de zilvermarkt gooiden afgelopen week verder de handdoek in de ring.

Onze laatste twee nieuwsbrieven (van vorige week) zijn dus nog volledig actueel (HIER en HIER na te lezen).

Garanties heb je nooit ofte nooit in deze dingen, maar de "setup" van de zilvermarkt, kan moeilijk nog positiever zijn met het oog op een rally van de prijs!

Komt er alsnog een tweede dip in de laatste dagen van 2017, of staat de low er definitief?

Een "gemiddelde rally" vanaf de laagste koers van december (voorlopig de 15,61 dollar van 12/12/2017), geeft ons een koersdoel boven 20 dollar...