Goud sloot gisteren onder haar 50-daags voortschrijdend gemiddelde voor de eerste keer sinds juli.

Het edelmetaal noteert zo’n 5 procent onder haar hoogste punt van begin september.

 

De goudprijs ging afgelopen week onder de 1.300 dollar per ounce en het 50-daags voortschrijdend gemiddelde bleek de afgelopen weken een supportzone.

 

Een neerwaartse doorbraak onder dat gemiddelde geeft meestal een negatieve trend aan. Toen goud onder datzelfde niveau noteerde in juni daalde de goudprijs de weken daarop met 3,8 procent.

 

De goudprijs staat deze maand 2,8 procent lager, een hoogste percentage maandelijkse daling voor dit jaar.

 

Goud aanhoudingen in ETF’s bevinden zich op het hoogste punt sinds november 2016, terwijl de woordenwisseling tussen de VS en Noord Korea steeds krachtiger wordt.

 

Toch daalde de goudprijs de afgelopen drie weken terwijl de Federal Reserve haar monetair beleid aan lijkt te willen scherpen.

 

Vandaag kwam het US Labor Department met wekelijkse cijfers aangaande de werkeloosheid in het land. Er bleken vorige week 12.000 werkelozen bij te zijn gekomen, een cijfer dat volledig naar verwachting was.

 

Beleggers houden de banencijfers nauwlettend in de gaten om te ontdekken hoe agressief de Amerikaanse Federal Open Market Committee haar monetaire beleid aan zal passen.

 

Goud bleef ongemoeid op het nieuws en koerst iets boven de 1.280 dollar per ounce.

 

Dennis Gartman, ook wel de grondstoffenkoning genoemd, ziet goud nog steeds als sterkste valuta dit jaar. Het edelmetaal kent nog steeds een stijging van 14 procent ten opzichte van de dollar.

 

Gartman gelooft in goud vanwege het nog altijd ruime monetaire beleid van de centrale banken wat volgens hem valuta’s als de euro en de dollar ondermijnt.

 

Dat de Federal Reserve bekendmaakte dat het de balans langzaamaan gaat terugbrengen baart Gartman geen zorgen.

 

Het afwikkelen van het beleid gaat immers vijf tot zes jaar duren, voor goud de komende twaalf maanden genoeg tijd om haar kracht te laten zien.

 

Ook grondstoffen journalist Gwen Preston blijft bullish op het edelmetaal. Zij denkt dat de lage tot negatieve reële rente de komende twaalf maanden de goudprijs blijft ondersteunen.

 

Ook is zij mening dat de Federal Reserve de rente op korte termijn niet zal verhogen, en ook voor 2018 verwacht zij niet de 3 renteverhogingen waar naar gehint wordt door de Fed.

 

Voor goud zou dat alleen al genoeg reden moeten zijn om hoger te kunnen gaan, aldus Preston.

 

Bronnen: BloombergInvesting NewsMoney WebKitcoCNBC

Foto: Flickr