Wat kan de goud/zilver ratio ons vandaag vertellen?

Definitie: De goud/zilver ratio is niets meer dan de prijs van goud, gedeeld door de prijs van zilver.

De uitkomst van deze heel eenvoudige rekenoefening, de goudprijs gedeeld door de zilverprijs, zegt helemaal niets over de prestaties van goud en/of zilver in euro, dollar of gelijk welke andere munt. Het enige wat deze verhouding ons zegt, is hoe duur/goedkoop het ene is ten opzicht van het andere.

Het is pas wanneer we deze goud/zilver ratio in de tijd uitzetten, bijvoorbeeld op een grafiek, dat we naar interessante verbanden kunnen zoeken.

Twintig jaar goud/zilver ratio geeft onderstaand plaatje:

 


Wanneer de prijs van goud het beter doet dan zilver, zie je de ratio stijgen op de grafiek.

Dit gebeurde de laatste 20 jaar tijdens vier periodes. Telkens tot de koers van goud 80(of meer) keer duurder was dan zilver. (de ratio steeg naar de vier toppen op de grafiek)

Telkens werd er vrij snel, al binnen een termijn van enkele maanden, een top gevormd en begon de goud/zilver ratio te dalen.
Een daling van deze index betekent natuurlijk niets anders dan dat de koers van zilver het beter gaat doen dan die van goud.

Bovendien betekende de daling telkens een effectieve stijging van de zilverprijs. (dus bijvoorbeeld niet een kleinere daling dan de daling van de goudprijs, wat de ratio ook kan doen dalen).

Na een top volgt er (logischerwijs) een bodem op de grafiek. Deze bodems vormden zich bij (ongeveer) 3944 en 30 maal de prijs van goud als zilverkoers. 

Dalingen in de goud/zilver ratio gebeurden dus in de regel in periodes waarin zowel de goudprijs als de zilverprijs het goed doen. De fameuze hefboomwerking van zilver in de praktijk.

ALS de geschiedenis zich herhaalt, dan kan/zal de zilverprijs het de komende jaren beter doen dan de goudprijs en zal de ratio "ergens" een bodem vinden in de buurt van 40.

Een daling van de ratio was in het verleden eigenlijk ook goed nieuws voor goud. Wie een daling van de index verwacht, hoeft zijn/haar goud dus zeker niet op straat te kieperen. Beide metalen kunnen vooruit gaan tijdens een daling van de index, zilver gewoon met een factor meer dan goud.

Sinds de top van de ratio in maart 2016 op 83,8, daalden we reeds tot ongeveer 70,7 op moment van schrijven. Zilver presteerde het afgelopen jaar dus reeds beter dan goud.

We kunnen de toekomst niet voorspellen, dus we houden een slag om de arm, maar ditkan voor de zilverprijs een behoorlijk spectaculair verhaal worden.

Bijvoorbeeld: Om op een bodem van 40 terecht te komen voor de goud/zilver ratio, moet zilver maar liefst 165% stijgen wanneer we goud met 50% zien stijgen over dezelfde periode.

Hoe het effectief zal verlopen, zullen we de komende maanden en jaren samen ontdekken in deze nieuwsbrief!