De goudprijzen gingen vrijdag hoger. De zwakker dan verwachte werkloosheidscijfers in de VS zorgen ervoor dat de Federal Reserve de rentevoeten later dit jaar waarschijnlijk niet zal optrekken.

 

Het werkloosheidsrapport over mei toonde aan dat de creatie van nieuwe banen vorige maand serieus is vertraagd. Economen hadden immers verwacht dat er in mei 184.000 nieuwe banen gecreëerd zouden zijn. Uiteindelijk werden er slechts 138.000 nieuwe banen gecreëerd. Dat is een flinke teleurstelling.

 

De rentevoeten op de 10-jarige obligaties vielen, de edelmetalen stegen en de Amerikaanse dollar moest het onderspit delven.

 

Wat zegt het jongste rapport over de economie? Dat het voor bedrijven moeilijk is om nieuwe medewerkers te vinden. Ondertussen is de werkloosheidsgraad met opnieuw 0,2% gedaald in de VS, tot een nieuw laagtepunt in de cyclus van 4,3%. Dat is waarschijnlijk omwille van de foute redenen. Het heeft er immers vooral mee te maken dat heel veel mensen de arbeidsmarkt hebben verlaten en dat er minder mensen werden aangenomen in vergelijking met de voorgaande maand. De stijgingen van de lonen bleven binnen de perken met een stijging van amper 0,2% op maandbasis.

 

Ondertussen blijft de liquiditeit in de markt stevig overeind. Dat is goed te merken aan de stijgingen van de edelmetaalprijzen en ook van de aandelenmarkten. Het jongste rapport van de Fed toont aan dat de rentevoeten slechts zeer geleidelijk zullen worden opgetrokken. Dat is uiteraard positief voor goud, dat in concurrentie staat met activa die een rente betalen. Er is immers een opportuniteitskost verbonden aan het aanhouden van goud wanneer de rentevoeten op andere activa hoger zijn.

 

Maar in het huidige klimaat is het veel belangrijker om er zeker van te zijn dat je je geld terugkrijgt.

 

Daarom zijn beleggingen in goud en zilver nuttiger dan ooit.