Gisteren deed de zilverprijs EINDELIJK datgene waarop we al weken aan het wachten waren, namelijk op een overtuigende wijze het200-daags gemiddelde overschrijden. De koers stijgt dus nu totboven het "200dma"!

We hadden ons zelfs voorgenomen om het volgende artikel over zilver pas neer te pennen, nadat de koers deze beweging maakte.

De stijging komt ook nog eens op een moment wanneer de "zwakste" groep op de papieren markten SHORT zit op zilver.

Een prijsstijging op dit moment, kan de speculanten (want dat is de zwakste groep) perfect dwingen om de zilverprijs omhoog te bieden, wanneer ze hun short posities met verlies moeten sluiten.

Maar nog even terug naar het 200dma, waarom is dat belangrijk?

Wel, alle stierenmarkten (bull markets) spelen zich af boven dat befaamde 200-daags gemiddelde. In een opgaande markt biedt net dit 200dma steun, telkens wanneer de koers tijdelijk terug valt.

Als je in dergelijke bull market dus rond dat 200dma je positie kan uitbreiden, zit je goed...

Op de grafiek hieronder hebben we de lijn van het 200 daags gemiddelde een rode kleur gegeven.

 

Zilver daggrafiek met 200 dma. bron: netdania

 

Het was opmerkelijk dat de laatste paar pogingen om tot boven het 200dma te stijgen, werden terug geslagen door "plotse" verkoopdruk. We telden vier pogingen in de laatste weken die werden "afgeslagen".

Vanwaar die verkoopdruk kwam, kan je moeilijk heel correct benoemen. We zien wel dat enkel en alleen op de CME (Comex) in New York maar liefst voor 1,25 miljard ounce aan papieren zilvercontracten circuleren!

Net die markt is natuurlijk dominant voor de prijsvorming van zilver. De prijs van zilver wordt niet bepaald door de handel in "echt" fysiek zilver, maar wel door handel in zilvercontracten.

1,25 miljard ounce, dat is bijna 1,5 keer de volledige wereldwijde jaarproductie aan zilver uit alle mijnen samen. Dat is echt niet meer "normaal" voor een markt die zogezegd dient om producenten en gebruikers/afnemers van zilver aan elkaar te koppelen.

Bij andere metalen zie je deze gekke dingen niet, zo heb je bijvoorbeeld de kopermarkt waar slechts ongeveer 20% van de wereld jaarproductie in de vorm van koper futures circuleren.

20% kunnen we ons nog indenken, als verhouding in een normaal functionerende markt. Je hebt immers producenten die hun prijzen willen indekken, die al een gedeelte van hun productie willen vastleggen in prijs EN je hebt de industriële gebruikers die hun aankopen ook op die manier al willen vastleggen.

Dat is de gehele opzet van een futuresmarkt en dat is economisch nuttig. Zowel producenten als gebruikers kunnen dan hun behoeften aan financiering en effectieve grondstoffen managen.

We hebben echter geen zinnige uitleg voor 140% of 150% van de jaarlijkse productie wereldwijd, aan circulerende contracten... Dat is enkel nog het speelterrein van enkele banken, een andere uitleg geven hiervoor wordt immers moeilijk.

Zelfs in die andere edelmetaal markt, goud, loopt het niet zo'n vaart.

Daar weten we natuurlijk dat het handelsvolume op de CME (Comex) slechts ongeveer 10% bedraagt van het volume van de "echte" markt in Londen. Voor goud is het nooit zo simpel...

In elk geval, op de Comex circuleren "slechts" goudcontracten ten belopen van een kleine 50% van de volledige wereld-jaarproductie (wat eigenlijk nog veel is).

Zilver is op die manier toch een apart beestje en het is niet moeilijk om te zien waarom sommige analisten zilver bestempelen als "de meest ondergewaardeerde markt op aarde".

Op grafiek hierboven, die een periode van ongeveer een jaar bestrijkt, zie je de bodem in prijs van juli 2017 en die van december 2017.

Sindsdien hebben we eigenlijk "te weinig" gekregen qua koersontwikkeling. Midden december schreven we ook in deze nieuwsbrief dat we eigenlijk "recht" hadden op een rally in prijs van 30% (EN dat dan de koersgrafiek van zilver er voor veel partijen NA zo'n rally ook nog eens interessant gaat uitzien).

De beweging die gisteren is ingezet, komt nu zoals hierboven ook al gesteld op het juiste moment. De speculanten zitten gewoon SHORT op zilver, ze hebben eigenlijk zilver verkocht dat ze niet hebben...

Indien wij bij deze speculanten zouden horen en dus short zouden zitten op zilver (wat natuurlijk niet het geval is), dan zouden we ons ernstige zorgen beginnen maken. Zeker indien de zilverprijs in dollar 17,50 zou overschrijden (we staan op moment van schrijven 17,27 dollar)...

Voor de lange termijn grafiek van zilver, het grote plaatje dus, gaan we nog even terug naar Clive Maund:

 bron: Clive Maund

 

Het zou bijzonder mooi zijn, moest dit hier de start zijn van de volgende rally.

Korte termijn kan natuurlijk "alles", dat mogen we ook niet vergeten te vermelden, maar er zijn toch echt voldoende redenen om enthousiast te zijn over de vooruitzichten van de zilverprijs! 

Zilver aankopen doe je Fysiek en we hebben nu drie ideeën voor wie dat een goed idee vindt: 

 

Vragen over edelmetaal of telefonisch bestellen? Neem contact met ons op via T: 0032 494 40 20 20 of via e-mail.

Wij helpen je graag verder!

Het goud999 team. 

P.S. Er is één markt die de laatste 18 maanden wel al duidelijk haar bodem verlaten heeft! Misschien toevallig die van een edelmetaal datgeen futuresmarkt heeft?

Rhodium zit in een bull market, overduidelijk:

 

 

bron: JM PMM

 

ndien bull markets tot records lopen (dat is toch de regel), dan zit er nog meer dan 300% potentieel in de tank bij Rhodium... Het vorige record in dollar staat immers net onder 10.000,00 dollar per ounce!
 
De meest efficiënte manier om Rhodium aan te kopen, is om dat "vrij van btw" te doen. Bespaar 21% op je aankoop, dankzij de automatisch combinatie met een bewaring in een douane entrepot.

 

Disclaimer: Deze nieuwsbrief is niet bedoeld als financieel advies en mag dus ook niet zodanig worden geïnterpreteerd. De nieuwsbrief wordt met zorg samengesteld, toch kunnen we geen enkele garantie geven m.b.t. de inhoud. Onder geen enkele omstandigheid kan of kunnen de uitgever of aan de uitgever gelinkte vennootschappen aansprakelijk worden gesteld voor eventuele geleden verliezen of gederfde winst op basis van de informatie in deze nieuwsbrief. 

Copyright © 2018 Solide Precious Metals, All rights reserved.