Voor het eerst sinds 2016, rapporteert de Chinese Centrale Bank opnieuw een hogere officiële goudreserve. De oude cijfers, plus 320.000 ounce extra, geeft 59.560.000 ounce goud.

59,56 miljoen ounce, dat is ongeveer gelijk aan 1.852 ton en daarmee zijn we klaar met het officiële stuk van de Chinese goudreserves.  

Veel waarnemers zijn er echter van overtuigd dat de Chinezen nog een ander stuk, laten we ze "minder publiekelijke" goudreserves noemen, bezitten. Dat laatste kunnen we moeilijk anders dan beamen.

Transacties in de goudmarkt, die gebeuren in de regel met de nodige "vertrouwelijkheid". Zodanig zelfs, dat niemand een volledig en sluitend beeld heeft van de stromen van fysiek goud, binnen het grote wereldwijde financiële systeem.

Een partij die vandaag fysiek goud wil opbouwen, zoals bijvoorbeeld China, die heeft er ook alle belang bij dat haar acties zo onopgemerkt mogelijk blijven. Hoe meer de Chinezen onder de radar kunnen blijven met hun goud aankopen, hoe groter kans dat de huidige goudmarkt langer blijft bestaan.

Met de "huidige goudmarkt" bedoelen we de situatie van vandaag, waarbij goud geprijsd wordt door transacties op de Comex in New York en de LBMA in Londen, door handel in goudcontracten dus. Die goudprijs heeft quasi niets te maken met de fysieke handel in goud, hoe gek dat ook op het eerste zicht mag klinken.

(Even ter zijde over de "papieren" markten: Hoe dit ooit definitief en spectaculair gaat mislopen in goud, daar zie je nu een voorproefje van in de Palladium markt - de gebeurtenissen daar zijn wat ons betreft een voorbode voor andere edelmetaal markten - we komen hier in de nabije toekomst zeker op terug)

Voor de Chinezen is de huidige situatie prima zo, zolang ze in de fase zitten van opbouwen, zullen ze de huidige gang van zaken met volle overgave steunen.

Het is overduidelijk dat er, vooral na de crisis van 2008, al grote hoeveelheden goud naar China zijn gevloeid. Zodanig veel zelfs, dat het heel moeilijk is om je voor te stellen dat de Chinezen niet minstens dubbel zoveel goudreserves bezitten, dan officieel aangegeven.

Wij zijn er dus ook van overtuigd dat er veel meer goud in China "klaar" ligt voor wat er komen gaat. Ook omdat we daar een keer persoonlijk, ongepland en per toeval, de bevestiging van hebben gekregen...

Door een gelukkige samenloop van omstandigheden, bevonden we ons twee jaar geleden in het gezelschap van een directielid van één van de grootste Zwitserse goudraffinaderijen.

In een één op één gesprek, zonder andere "pottenkijkers" wordt er nogal eens wat vrijer gesproken en dat was interessant...

Wat we te horen kregen, was één op één de bevestiging van onze analyse over de goudmarkt.

De stroom van goud, van het huidige centrum van de goudmarkt in Londen naar de grote slokop in de fysieke markt vandaag China (via Hong Kong en Shangai), die loopt effectief zoals we ons hadden voorgesteld:

In het verleden, zelfs nog tot na het jaar 2000, werd goud internationaal vooral verhandeld in grote "LBMA market bars". Deze baren, van ongeveer 400 ounce, waren dikwijls niet exact in massa afgemeten en ze hadden in de regel een zuiverheid van 99,5% (995/1000).
Het was  dus perfect normaal om een baar van 398,95 ounce aan 995/1000 zuiverheid, te verhandelen.

De nieuwe goudmarkt die is ontstaan, die heeft echter lichtjes andere regels, zowel qua massa als qua zuiverheid.

In China is de standaard heel duidelijk de één kilogram baar en de bijhorende zuiverheid is 99,99% (999,9/1000).

Wanneer China dus goud wil opbouwen, dan hebben ze absoluut de Zwitserse raffinagecapaciteit voor goud nodig! 

De 400 ounce (12 kilogram) baren nemen bijgevolg in Londen het vliegtuig naar Zürich, waar ze vervolgens door de Zwitsers worden gesmolten en gezuiverd. Het gezuiverde goud wordt dan omgetoverd in splinternieuwe 1kg baren en het zijn die baren die opnieuw het vliegtuig nemen, richting China.

Dit is eenrichtingsverkeer, er komt nooit goud terug vanuit China.


Wat we nog uit eerste hand vernamen en dat is misschien het enige echte "nieuws" dat we voor dit bewuste gesprek nog nergens hadden gelezen, is dat de Chinese vraag naar fysiek goud helemaal niet op elk moment even groot is!

De Chinezen lopen de prijs niet achterna, maar lijken wel al het goud op te kopen dat nergens "vastgespijkerd" is. De hoeveelheid goud die China aankoopt, hangt dus af van wat er op de markt aan "normale prijzen" voor hen beschikbaar is.  

Dat betekent dat ze meestal meer kopen wanneer de prijs daalt. Als de prijs vervolgens op de financiële markten weer begint te stijgen,verminderen de Chinezen hun aankopen,omdat ze dan meer concurrentie ondervinden van andere gegadigden.

De Chinezen zijn natuurlijk ook niet alleen in hun queeste naar fysiek goud.

In de laatste 24 maanden alleen al, rapporteerden een twintigtal Centrale Banken goudaankopen: Rusland, Hongarije, Polen, Turkije, Kazachstan, Mongolië, India, Colombia, Tadzjikistan, Kirgizië, Indonesië, Jordanië, Egypte, De Filipijnen, Thailand, en Servië...

Dat allemaal naast de aankopen van particulieren over de gehele wereld, de juwelenindustrie die ook elk jaar haar deel van de koek nodig heeft en zelfs een stukje industriële vraag...

Leg dat allemaal voorzichtig samen en je ziet waarom er in Londen en New York papieren goudmarkten moeten bestaan om de goudmarkt onder controle te houden. 

"Westerse" beleggers moeten worden overtuigd om voor Futures, ETF's, mijnaandelen en andere afgeleide producten te kiezen. Indien zij ooit voor het echte spul zouden gaan, is het meteen game over voor de oude goudmarkt...

Gelukkig was het nooit echt moeilijk om beleggers van papier te overtuigen. Misschien gaan er een aantal (net op tijd?) hun les leren wanneer ze zien wat er binnenkort met de Palladium markt gaat gebeuren. Maar het overgrote deel van de deelnemers in de papieren markten, die gaat simpelweg mee ten onder gaan met de rest van de papieren markt.
 
Ons Besluit:

Goud is een politiek metaal en tegelijk een wereldwijde "rijkdom reserve".

De goudprijs (en ook de zilverprijs trouwens) is vandaag toch opnieuw positief aan het evolueren, maar eigenlijk maakt dat in onze analysehelemaal niets uit!

Wie vandaag beslist om goud te kopen, schaart zich daarmee aan de zijde van Centrale Banken.

We moeten het dan tegelijkertijd natuurlijk niet eens zijn met alles wat die Centrale Banken ook nog doen. Het zijn gewoon de enige entiteiten die nog gaan kunnen reageren in een volgend "crisismoment" (dat er met zekerheid aankomt, hoe er dat ook in detail gaat uitzien, gaan we allemaal samen ontdekken).


Indien al dat goud in de kluizen van Centrale Banken nergens toe zou gaan dienen in de toekomst, waarom hebben Centrale Banken dan vandaag, allemaal samen geteld, bijna 20% van AL het goud dat ooit werd ontgonnen in hun bezit? Waarom blijven ze dan nog bijkopen?

Iedereen moet uiteindelijk vooral doen wat hij/zij best vindt en wij geven onze inzichten en analyses ook mee zoals we ze maken, zonder glazen bol....

Maar wie vandaag niet minstens "x"% van zijn/haar vermogen in fysiek goud parkeert, die begrijpen wij niet zo goed... 

Welk fysiek goud kiezen?

We hebben vandaag, zolang de voorraad strekt, deze gouden Maple Leafsin de aanbieding. Gouden munten van 1 ounce zijn immers onder alle omstandigheden uitstekend verhandelbaar, op elk moment!

Alternatief kan je HIER een keuze maken uit de andere 1 ounce gouden munten die we momenteel op stock hebben.  
Een voorkeur voor goudbaren? Kijk dan HIER.

Kocht je nooit eerder fysiek goud? Aarzel dan zeker niet om ons te contacteren bij de minste onduidelijkheid!

We staan je graag te woord via T: 0032 (0) 494 40 20 20 E:info@goud999.com of via de CHAT functie op onze website!
  


Tot binnenkort!