Vandaag lopen we het risico dat je "daar zijn ze weer met hun zilver" gaat denken...

Weet dat je in dat geval niet alleen bent, omdat bijna niemand op dit moment van zilver wakker ligt.

Het kan echter toch nuttig te zijn om even mee te volgen...

Wij hadden in december gezien dat er een bodem in de zilverprijs aankwam en tegelijk wat geluk, omdat deze bodem er meteen stond en nu nog staat (nieuwsbrieven hier en hier desgewenst na te lezen). 

De rally in de zilverprijs na het dieptepunt van december, topte (voorlopig) al eind januari op +13% in dollar. Dat is minder dan we voorop gesteld hadden, dus waar zitten we dan nu?

In een soort tussentijdse reactie van wat toch een grotere beweging wordt?

 


Zilver in USD, 8 uursgrafiek, bron: Netdania.

 

Dat is het scenario dat zich lijkt af te spelen, want we zien in elk geval nu op heel korte termijn een wel heel interessante gebeurtenis in de markt. Onze titel: "Hoeveel beter wil je het hebben?", slaat echt wel op de zilvermarkt van vandaag!

Dezelfde indicator die ons in december aanzette om positief te worden voor de prijs, is nu nog meer uitgesproken positief! 

Om dat te tonen, moeten we even terug in de tijd:

Vijftien jaar geleden, in maart en april van 2003, zaten de speculanten op de futuresmarkten "short" op zilver.

 
Dat wil zeggen dat ze zo weinig in het potentieel van zilver geloofden, dat ze metaal verkochten dat ze niet in bezit hadden, in de hoop dit zilver later goedkoper opnieuw in te kopen.
(een short positie dus... allemaal op papier natuurlijk, er gaat geen gram fysiek zilver in dit verhaal om)

Nu als je één ding moet onthouden over de speculanten in de futuresmarkten: Ze zitten altijd fout en betalen het gelag. Dat "gelag" is hier de winst van de commerciële/professionele handelaars.

Speculanten zijn oneerbiedig gezegd zo'n beetje de amateurs in de markt, wanneer je ze vergelijkt met de commerciële handelaars.

Onze speculanten zitten ook bijna altijd "long", dat wil zeggen dat ze bijna altijd, op papier tenminste, speculeren op hogere koersen in de toekomst.

(ze hebben zilver futures gekocht, die ze dikwijls niet volledig kunnen betalen, waardoor ze uiteindelijk kwetsbaar zijn, maar dat is een ander deel van de discussie

Telkens wanneer de speculanten weer eens het deksel op de neus krijgen en hun verlies moeten nemen, heb je een wel heel grote kansdat de prijs klaar is om opnieuw te stijgen.

De handdoek in de ring gooien voor een groep die natuurlijk uit duizenden en duizenden participanten bestaat, betekent meestal dat ze hun "long posities" flink verkleinen en gewoon bijna niet meer in de markt zitten.

Ze zien het dan gewoon even niet meer zitten...

Dat was de exacte situatie begin december 2017 en dit komt eigenlijk elk jaar wel enkele keren voor, op of in de buurt van bodems in de prijs.

Een zeer uitzonderlijke situatie, heb je wanneer de speculanten zodanig pessimistisch zijn over de vooruitzichten, dat ze per saldo "short" zitten.

Ze zijn niet alleen uitgestapt, ze speculeren vanaf dan zelfs op een verdere daling van de zilverprijs!

Tot nu toe, gebeurde dit in de laatste vijftien jaar slechts éénmaal eerder, in 2003, dit was (zoals te verwachten) een bijzonder mooie opportuniteit om exact het omgekeerde te doen, zilver aan te kopen dus:

In maart en april van 2003, noteerde de zilverprijs in een vork tussen 4,3 en 4,7 dollar per ounce en de speculanten gingen bijgevolg aan die prijzen gemiddeld genomen "short".

Niet voor lang echter, want de zilverprijs steeg natuurlijk. Vooral vanaf de maand juli 2003. Onze speculanten moest dus vrij snel weer hun verlies nemen en opnieuw zilver futures gaan aankopen, om hun posities te sluiten.

Goed één jaar later, in april 2004, noteerde de zilverprijs net geen100% hoger, boven 8 dollar per ounce.

Waarom geven we dit voorbeeld? Je kan het al raden, de situatie in de zilver futures vandaag, is voor het eerst sinds 2003 (!), exact hetzelfde!

 


bron: www.barchart.com

 

Voor het eerst in vijftien jaar, zitten de speculanten (Large Speculators - groene lijn in de onderste balk) dus opnieuw short op de zilver futures.

Dat betekent effectief dat vandaag "niemand" nog enthousiast is over zilver...

Bovendien betekent dat ook, dat de "professionals" (commercials) in deze markt nu eveneens in een uitzonderlijke situatie zitten. Hun gezamenlijke positie vertegenwoordigt immers tegelijkertijd de kleinste "short" in lange tijd. (rode lijn op de bovenstaande grafiek).

De commercials zijn ook de partijen die zilver aankopen van de mijnbedrijven (die het uit de grond halen).

Ze kunnen rekenen op een relatief constante stroom aan nieuw zilver, dat ze op de markt verkopen. Het is dus niet per definitie slecht dat deze partijen bijna altijd short zitten. Het is perfect mogelijk dat ze enkel simpelweg posities afdekken van metaal dat aan hen zal worden geleverd vanuit de mijnen.

Maar wanneer de commercials nog slechts weinig short zitten, is dat ook een teken dat deze partijen een prijsstijging verwachten.

Samengevat is onze glazen bol echt nog steeds vermist en wij hebben geen enkele voorkennis... Maar de posities van speculanten en commercials vandaag, geven aan dat de kans gewoon zondermeer groot is, dat de zilverprijs reeds opnieuw een (hogere) bodem gevonden heeft. (of dat die er nu heel binnenkort aankomt)


Het tegenovergestelde doen van de speculanten, betekent fysiek zilver aankopen. Dat kan ofwel in de vorm van LBMA zilver vrij van btw.
Ofwel met zilveren munten, waar de monsterboxen nog steeds de meest populaire keuze blijft!Tot binnenkort!
 
Het goud999 team.

P.S. Wij zijn niet de enigen die aan het opletten zijn, veteraan Clive Maund plaatste de volgende afbeelding afgelopen weekend op zijn website:

 

 

bron: Clive Maund

 

Volgens hem heb je vandaag enkel je gezond verstand en wat ervaring in de markten nodig om hier succesvol te zijn!

 

Disclaimer: Deze nieuwsbrief is niet bedoeld als financieel advies en mag dus ook niet zodanig worden geïnterpreteerd. De nieuwsbrief wordt met zorg samengesteld, toch kunnen we geen enkele garantie geven m.b.t. de inhoud. Onder geen enkele omstandigheid kan of kunnen de uitgever of aan de uitgever gelinkte vennootschappen aansprakelijk worden gesteld voor eventuele geleden verliezen of gederfde winst op basis van de informatie in deze nieuwsbrief. 

Copyright © 2018 Solide Precious Metals, All rights reserved.