In navolging van onder meer Duitsland, Oostenrijk en Nederland, vond de Centrale Bank van Hongarije, dat dit het moment was om haar officiële goudreserves opnieuw naar eigen land te halen.

Het Hongaarse goud lag blijkbaar al van voor de jaren 1970 in het buitenland (Londen) opgeslagen.

Van een maximum van bijna 70 ton, werd vooral in de jaren 1990 de Hongaarse goudvoorraad tot een minimum van slechts 3 ton afgebouwd.

3 ton stelt niet zoveel voor, dat is overduidelijk, maar het was toch belangrijk genoeg om dit goud nu terug te vragen.

Of deze beslissing werd ingegeven door de mogelijkheid dat Hongarije "binnenkort" toetreedt tot de euro, staat niet in het persbericht omschreven. 

Ons lijkt een positie van "ocharme" 3 ton niet direct indruk te gaan maken bij de ECB. De landen die vandaag de Eurozone uitmaken, hebben immers met bijna 10.700 ton aan gecombineerde goudvoorraad substantieel meer goudreserves...

In het klimaat op de financiële markten vandaag, zijn we weer eens helemaal vergeten waar dat goud voor dient. Dit blijft niet zo in onze visie, "binnenkort" wijzigt dat immers op een heel korte tijdsperiode... 

We hebben wel één pertinente vraag in heel dit verhaal:

 

 

Niet alleen publiceerde de Centrale bank een foto met de begeleidende "special forces" van het transport, maar ook een foto van één van 400 ounce baren, min of meer in detail...

 

 

Als Hongarije al vele tientallen dit goud in bezit had (in Londen), hoe komt het dan dat ze uiteindelijk van de "Bank of England" goudstaven geleverd krijgen die in het jaar 2009 in Hong Kongwerden gefabriceerd door Heraeus

Speelt de Bank of England (BOE) een gelijkaardig spelletje met goud, net zoals de gewone "commerciële" banken doen met het geld op onze spaarrekeningen? 

Slechts een gedeelte ook echt in geld  (goud) aanhouden omdat toch niet iedereen tegelijk zijn/haar geld (goud) komt halen?

De vraag wordt nog pertinenter, omdat we weten dat de BOE eigenlijk het goudverhaal heel dicht organiseert bij de LBMA. In Londen delen deze partijen blijkbaar soms zelf samen de kluisruimtes, waar het goud wordt opgeslagen.

De LBMA is natuurlijk de architect van de grootste "papieren" goudmarkt in die zin dat tot 90% van de dagelijkse handel in goud in Londen plaats vindt.

Vergeet New York en voorlopig ook China nog, in Londen gaat in "OTC" goudcontracten 
6.000 tot 8.000 ton per dag over de toonbank.

Quasi allemaal onbestaand goud natuurlijk, op papier. (dat laatste is natuurlijk niet helemaal juist, men drukt het al lang niet meer op papier, elektronisch is misschien het enige juiste woord ervoor)

Centrale Banken zijn in dit verhaal uiteindelijk nog het meest en het best beschermd. Een Centrale Bank die haar goud niet zou terugkrijgen, dat zou verregaande politieke gevolgen hebben.

Maar zulke impliciete bescherming geldt natuurlijk niet voor speculanten en andere (professionele) investeerders, die geloven dat papieren goud hetzelfde is als "the real thing". 

Vermits hier de ruimte ontbreekt, willen we binnenkort (begin april) een wat meer uitgebreid rapport publiceren. Daarin willen we aantonen dat de wereldwijde goudmarkt vandaag al  (en al veel vroeger) schaakmat werd gezet.In tussentijd kan het echt wel weer een goed moment zijn om wat goud (bij) te kopen.

Na de renteverhoging van de FED gisteren konden zowel goud alszilver wat hoger gaan. Dat doet ons wel hopen dat "de markt" stilaan niet enkel het renteniveau gaat bekijken (side show), maar ook de toestand van de Amerikaanse dollar (laten we zeggen het "main event").

Kunnen we je helpen met bijkomende info?

Contacteer ons gerust, we helpen je graag verder via 0032 (0) 494 40 20 20, of via info@goud999.com

Tot binnenkort!


Het goud999 team.

 

Disclaimer: Deze nieuwsbrief is niet bedoeld als financieel advies en mag dus ook niet zodanig worden geïnterpreteerd. De nieuwsbrief wordt met zorg samengesteld, toch kunnen we geen enkele garantie geven m.b.t. de inhoud. Onder geen enkele omstandigheid kan of kunnen de uitgever of aan de uitgever gelinkte vennootschappen aansprakelijk worden gesteld voor eventuele geleden verliezen of gederfde winst op basis van de informatie in deze nieuwsbrief. 

Copyright © 2018 Solide Precious Metals, All rights reserved.