Centrale Banken en goud, ze hebben een bijzondere verhouding met elkaar...

Publiekelijk beperken ze zich in de regel tot weinig inspirerende commentaren over goud (voorlopig), dan maar kijken hoe ze effectief zelf met goud omgaan zeker? 

De Centrale Bank van Polen kocht in september 7 ton Goud, deze aankoop volgde op een kleinere aankoop van 2 ton goud in juli van dit jaar.

Polen bezat al een kleine 103 ton goud, dat zal dan nu 112 ton moeten worden in het volgende overzicht van de World Gold Council. Een toename van een kleine 9% in de massa van de goudreserves van het land, op enkele maanden.

Alle aankopen van Centrale Banken dit jaar samengeteld, zal er tegen eind 2018 waarschijnlijk een 300-tal ton Goud aan gemeenschappelijke reserves zijn toegevoegd.

De Centrale Banken die de laatste jaren al gestaag goud bijkopen, behoren meestal tot landen die een beetje "buiten de lijntjes kleuren" (Rusland, China, ...).

De aankoop van Polen is dus aan de ene kant zo groot eigenlijk niet... Maar toch opmerkelijk, omdat het de eerste aankoop is van een EU land, op zijn minst sinds de jaren 1990.

Wat het echt spectaculair had gemaakt? Indien Polen lid was geweest van de eurozone... (dat zou de US dollar openlijk in z'n blootje zetten) 

Nu, Polen is wel lid van de EU natuurlijk, dus toch bijzonder en de komende maanden in de gaten te houden!

Goud is een motie van wantrouwen tegen het systeem EN tegelijk de "ultieme reserve".

Goud bijkopen, signaleert dat je de quasi "dollarstandaard" waar de wereld vandaag nog steeds opzit, niet helemaal meer vertrouwt...

Ons hoef je al lang niet meer te overtuigen, de allergrootste show voor goud zal komen, wanneer de dollar echt onder druk komt.

De Amerikaanse dollar is natuurlijk al lang niet meer "as good as gold".

Vandaag profiteert de dollar van een bijna niet aflatende appetijt van internationale investeerders voor "dollar activa" (denk aandelenmarkt in de VS waar iedereen nu wil zijn).

Dat kan perfect nog wel even zo doorgaan. Dat dit ooit stopt en omkeert, is echter zeker.

Of de dollar dat aankan? Tja, dan begint in elk geval de grote show...


Hoe Goud hier een rol speelt, kan je zelf zien door nog heel even terug naar de Centrale Banken kijken:

Met z'n allen, bezitten Centrale Banken wereldwijd zo'n 35.000 ton aan officiële goudvoorraden.

Daarmee bezitten ze meteen een kleine 20% van AL het goud dat in de geschiedenis van de mensheid werd gedolven!

Als dat niet behoorlijk spectaculair op zichzelf is? Zou er dan toch iets speciaal zijn aan goud? 

Wat we dus vandaag willen meegeven:

Zilver lijkt een koopje, akkoord... Kijk daarvoor alleen al maar naar de Goud/Zilver ratio (>80) (en kijk dan meteen misschien ook naar de kortingcode onderaan deze nieuwsbrief!

Ook Rhodium zit in een deugddoende bull market.

Platina moet echt voor het grootste deel uit Zuid-Afrika komen en dePalladium markt, die is echt krap bij momenten...

Maar vergeet in al deze markten Goud niet, het is gewoon de basisvan ons financiële systeem. Goud ligt in de "kelders" van Centrale Banken en daar ligt het bijzonder nuttig te wachten tot het "ineens" nodig is.

In deze nieuwsbrief stippen we graag aan dat in de vorige "bull run" Zilver bij momenten vijf maal zo snel steeg als Goud, of dat de vorige Rhodium bull market uiteindelijk in dollarprijzen maal 24 ging...

Dat vinden we natuurlijk allemaal bijzonder interessant, maar als je het aan ons vraagt, hoort Goud zeker in elke spaarpot thuis! (en nee, wij bezitten geen glazen bol, maar Goud lijkt ons alvast spotgoedkoop)



Tot binnenkort!