Een onderwerp waar we met enig voorbehoud over spreken, is de prijsmanipulatie in de edelmetaal markten.

Met manipulatie wordt dan meestal bedoeld het "naar beneden duwen" van de prijs van goud/zilver/... door een kartel van banken. 

Er zijn voor ons redenen genoeg om het niet constant over manipulatie te hebben, wanneer de koers niet doet wat wij willen...

(De belangrijkste reden is misschien al dat de markt altijd gelijk heeft


Toch kunnen we nu moeilijk anders dan het even tonen, want het belangt ook "echt" fysiek zilver (en goud) aan:

De afgelopen weken zagen we een soort "verborgen" sterkte in de zilverprijs ontstaan en we stonden effectief, nog maar eens, aan de potentiële start van een "echte" bull market voor zilver. 

We schreven al vaker dat bull markets (stierenmarkten) zich per definitie "moeten" afspelen met een prijs boven het 200-daags prijsgemiddelde (200dma afgekort).

Nu wil het "toeval" dat deze horde al sinds de zomer van 2016 een bijna onoverkomelijke hindernis is geworden voor de zilverprijs.

Dat hangt dan natuurlijk ook meteen "één op één" samen met het feit dat de prijs van zilver sindsdien echt helemaal perfect onder controle bleef. Niet echt een vaak voorkomende gebeurtenis in de dikwijls zeer volatiele zilvermarkt...

Ook afgelopen week, stonden we aan de deur te kloppen en je kan twee keer raden wat er vervolgens, zonder echt duidelijke aanwijsbare reden, "ineens" gebeurde nadat de zilverprijs het 200dma had overschreden...

Op minder dan een uur tijd, werden er letterlijk voor honderden miljoenen ounce aan zilver contracten in de verkoop gezet en de zoveelste poging om de prijs in "stierenmarkt modus" te zetten, werd vakkundig de nek omgewrongen... 

 

bron grafiek: TF Metals twitter account.


Om deze grafiek ook de vijftiende keer te kleuren, moesten er wel voor miljoenen ounce aan zilvercontracten op de markt worden "gedumpt".
 
Op de CME alleen al, zagen we vorige week vrijdag op een tijdspanne van slechts één uur, een volume van ongeveer 140 miljoen ounce zilver passeren, goed voor meer dan 15% van de wereld jaarproductie van "echt" zilver! (140 miljoen ounce is gelijk aan 4.350 TON)

Tijdens dat bewuste uur, werd er waarschijnlijk geen gram zilver verplaatst in het hele CME kluizensysteem, de prijs van het zilver echter, betaalde wel het gelag... 

Wanneer we even de telling op de grafiek volgen, dan hebben de "krachten" die de zilverprijs onder controle willen houden 15x succes gehad in evenveel pogingen.

Betekent dit dat de situatie hopeloos en uitzichtloos is voor zilver?

Natuurlijk niet, de prijs wordt dan wel gemaakt in de papieren markt, maar de grote stok achter de deur is en blijft de fysieke beschikbaarheid van echt metaal.

Je kan de prijs dus "sturen", "masseren", "manipuleren" in de papieren markten zoveel je wil, maar beschikbaarheid van het fysieke metaal blijft achilleshiel van deze markten.

Er komt dus vanzelf ook een moment waarop één van volgende twee scenario's op tafel komt:

- De prijs moet ook een keer omhoog worden "gemanipuleerd", net zoals de periode tussen 2009 en 2011 (zilverprijs meer dan maal vijf in minder dan twee jaar tijd)
OF
- Het consortium van banken verliest nu een keer echt de controle en het hele zilvercontract zoals we dat vandaag kennen, gaat effectief op de schop.
Dat betekent in het beste geval opdoeken van het contract en afwikkelen in dollars (pech voor beleggers in papieren zilver).

TWEE tips voor wie al sinds 2016 (of daarna) het gevoel krijgt dat het met zilver niet snel genoeg gaat en gewoon te lang duurt:

1. Vorige week stond het lange termijn perspectief van Maarten Verheyen in zijn nieuwsbrief (lezen of opnieuw lezen kan je hier doen)

2. Kijk nog een keer heel goed naar de grafiek hierboven, waar het 200dma al 15x na elkaar een horde te ver was...

Gelooft er nu echt iemand dat zilver niet meer over dat 200dma zal klimmen?  

Elke poging vanaf nu zal juist meer en meer kans gaan maken!


Begin dit jaar schreef ervaren rot Bob Moriarty, dat 2018 een goed jaar zou worden voor de zilverprijs (al eerder aangehaald in deze nieuwsbrief).

Nu we de helft van het jaar naderen, denken we nog steeds dat Moriarty eind december 2018 toch weer gelijk zal hebben gekregen...

Wie met zekerheid "mee" wil zijn met de evolutie van zilver, kan dat enkel doen door "echt" fysiek zilver aan te kopen.

De meest efficiënte manieren om dat te doen, zijn ofwel demonsterboxen, ofwel het zilver in grote baren van 1.000 ounce, vrij van btw.
 
Tot binnenkort!

Het goud999 team. 

 

Disclaimer: Deze nieuwsbrief is niet bedoeld als financieel advies en mag dus ook niet zodanig worden geïnterpreteerd. De nieuwsbrief wordt met zorg samengesteld, toch kunnen we geen enkele garantie geven m.b.t. de inhoud. Onder geen enkele omstandigheid kan of kunnen de uitgever of aan de uitgever gelinkte vennootschappen aansprakelijk worden gesteld voor eventuele geleden verliezen of gederfde winst op basis van de informatie in deze nieuwsbrief. 

Copyright © 2018 Solide Precious Metals, All rights reserved.