In onze nieuwsbrief vandaag, gaan we nog even naar de leukste markt kijken van 2018... Die van Rhodium.

Toch willen we dit nog even meegeven, voor de goud- en zilvermarkten:

De kans dat de bodem van de (zoveelste) dip er al staat, bestaat heel zeker. De markt vandaag vertoont veel gelijkenissen met die in juli en ook december van 2017. (telkens een bodem waarna een rally in prijs volgde)

We kunnen je ook meegeven dat de fysieke markt in ons stuk(je) van het zilver universum toch ineens wat krapper lijkt te worden.
Papieren zilver is helemaal niet zo zeldzaam natuurlijk, dat weten we... Fysiek metaal daarentegen wordt blijkbaar op momenten als deze "opgekocht".

Een gevolg daarvan, is dat we je momenteel geen "diverse" monsterboxen kunnen aanbieden en dat we aan de allerlaatste exemplaren toe zijn van onze "diverse" 1 kilogram zilveren munten.

In beide gevallen kunnen we onze stock momenteel niet meer aanvullen.

Er is nog helemaal niets aan de hand met de fysieke zilvermarkt, al onze andere zilver producten zijn gewoon "op stock" zoals gewoonlijk. Er is wel heel duidelijk op dit moment geen overvloed aan zilver beschikbaar!

Daarom stellen we voor om naar de monsterboxen Philharmoniker 2018 te kijken indien je fysiek zilver wil opbouwen! (of de laatste diverse kilomunten - minder dan 100 ex. resterend)

RHODIUM dan...


Wanneer je de prijsgrafiek voor Rhodium van de laatste zeven maanden kijkt, kan je moeilijk anders dan onder de indruk zijn.

We schreven het al vaker, Rhodium staat gewoon het verst in een nieuwe opgaande prijscyclus voor de edelmetalen...

 

Het ontbreken van een futuresmarkt, zou voorlopig wel eens de sleutel kunnen zijn. We weten allemaal heel goed dat er voor goud en zilver overduidelijk een futuresmarkt aanwezig is en dat deze ook absoluut prijsbepalend is...

Maar wanneer je Rhodium wil, kan je moeilijk anders dan het metaal zelf fysiek aankopen. Dat spreekt ons wel aan, moeten we eerlijk toegeven.

Stilaan rijst de vraag of Rhodium in de huidige bull market het prijsniveau van de vorige top zal kunnen halen?
In 2008 piekte het metaal heel even boven 10.000 dollar per ounce, meer dan 4x hoger dan de huidige koersen.
(wij vonden 10.100 dollar op 19/01/2008 als recordkoers).

Dat zou natuurlijk bijzonder mooi zijn vanaf de huidige niveau's.

Hoe stabiel zijn de fundamenten van deze rally?

Dankzij CPM Group hebben we wat extra info over de Rhodium markt, die onze analyse wat kan verfijnen. Als we dat even in een kort lijstje gieten:

- De Rhodiumprijs noteert aan 25% van de vorige top (moet dus nog x4 indien we een prijsrecord willen neerzetten).
- De totale Rhodium mijnbouwproductie zou 23 ton bedragen.
- De industrie verbruikt 40% meer Rhodium, namelijk 32 ton per jaar.
- Recyclage kan het gat tussen productie en verbruik niet helemaal dichtrijden en is goed voor 7,5 ton per jaar.
- Recyclage kan trouwens "nooit" de belangrijkste bron worden. Nagenoeg 50% van het Rhodium in driewegkatalysatoren kan niet worden gerecycleerd en gaat dus telkens onherroepelijk verloren.
- De laatste vier jaar alleen al, was er een gecumuleerd tekort van zo'n 10 ton Rhodium.
- Dit metaal moest natuurlijk uit de bovengrondse voorraden komen. Voorraden die vandaag nog geschat worden op... minder dan 5 ton!!!

- Bijna 80% van al het Rhodium uit mijnen, komt uit Zuid-Afrika. Je weet intussen dat wij dit ook voor Platina de joker vinden, Zuid-Afrika is geen betrouwbare leverancier de komende jaren!

- De vraag naar Rhodium neemt toe omdat, ondanks de opkomst van elektrische wagens, het wagenpark aan benzine en dieselwagens gewoon nog steeds elk jaar groeit!
- De vraag naar steeds schonere verbrandingsmotoren, doet de vraag naar Rhodium (in katalysatoren), toenemen!

- Wanneer slechts een kleine groep aan beleggers naar Rhodium zou gaan kijken, is het hek helemaal van de dam.
EN/OF
- Wanneer de industriële gebruikers zouden gaan panikeren en gaan bieden op het resterende Rhodium, idem...

- Hoe zeldzaam is Rhodium? Alle Rhodium mijnen in de wereld, halen per kalenderjaar ongeveer 0,003 gram aan Rhodium boven, per persoon die er op dit moment op aarde rondloopt.Als je Rhodium wil kopen, let dan even hier op:
Waarschijnlijk koop je dan het liefst zonder de 21% btw waarmee het metaal standaard belast wordt in Nederland en België (en de rest van Europa).

Dat kan je eenvoudig vermijden door je Rhodium baartjes (of nu ook munten) op te slaan in een beveiligd douane entrepot.

Tot binnenkort!Het goud999 team. 

P.S. Rhodium zit al vier jaar in een markt waar er een fysiek tekort is, wanneer je mijnbouwproductie + recyclage vergelijkt met het verbruik.

Het is duidelijk dat de krapper wordende resterende "stock" aan Rhodium voor een prijsprikkel heeft gezorgd vorig jaar. Zo werd een nieuwe bull market "geboren"... 

Het is niet verbazingwekkend dat in grondstoffenmarkten vraag en aanbod niet juist overeen komen. Het zijn net deze de interacties van voorraden, productie, verbruik EN prijs, die uiteindelijk de grondstoffenmarkten op lange termijn balanceren .

Het is met andere woorden normaal dat vraag en aanbod niet gelijk aan elkaar zijn, de prijs zal uiteindelijk zorgen voor de juiste prikkel... 

We kennen echter een markt, waar er al minstens tien jaar langelk jaar opnieuween tekort is op de fysieke markt!

Bovendien daalt de mijnproductie ook nog eens van dit metaal engaat ook de recyclage nog eens naar beneden!

Om de zaken nog opmerkelijker te maken, deze markt heeft qua prijsevolutie nog echt niet veel gedaan.

De prijs corrigeerde sinds 2011 met bijna 75%, vandaag staat de prijs al wel wat hoger dan de bodem (12/2015), maar spectaculair is dat nog allerminst...

Over welk (edel)metaal het gaat?

Z i l v e r...bronnen: CPM Group, JM Platinum.

 

Disclaimer: Deze nieuwsbrief is niet bedoeld als financieel advies en mag dus ook niet zodanig worden geïnterpreteerd. De nieuwsbrief wordt met zorg samengesteld, toch kunnen we geen enkele garantie geven m.b.t. de inhoud. Onder geen enkele omstandigheid kan of kunnen de uitgever of aan de uitgever gelinkte vennootschappen aansprakelijk worden gesteld voor eventuele geleden verliezen of gederfde winst op basis van de informatie in deze nieuwsbrief. 

Copyright © 2018 Solide Precious Metals, All rights reserved.