Vandaag nemen we een kijkje op de zilver futuresmarkt en we tonen ook een verschil tussen de munthuizen van Australië en Mexico!

In Mexico maakt men zich langzaamaan op om hun Libertad kilomunt voor het eerst met het jaartal 2018 te gaan maken. Mexico is daarmee het munthuis dat altijd allerlaatste in de rij is.

In Australië daarentegen, is de Perth Mint al helemaal klaar met een eerste gedeelte aan 2019 gedateerde munten. Daarmee zijn ze, ook elk jaar, het eerst in de rij...

Een verschil in wetgeving is één oorzaak, in Mexico is het immers wettelijk verboden om in het jaar 2018 munten te slaan met het jaartal 2019 op... 

De Perth Mint bijt dus elk jaar de spits af met de lancering van haar nieuwe producten. De 2019 Lunar II, year of the PIG, bullion munten in zilver en goud, zijn als eerste aan de beurt!


In de Chinese dierenriem wordt 2019 opnieuw een "jaar van het Varken" en hoewel we zelfs tot 5 februari 2019 moeten wachten voor het Chinese nieuwjaar, zijn deze munten nu al onderweg:

 

 

 

Vanaf nu zijn de zilveren Lunar II "PIG" munten beschikbaar in 1 kilogram10 ounce5 ounce2 ounce1 ounce en 1/2 ounce.

De 1 kilogram Lunar II munten zijn bij goud999 elk jaar het meest populair en dus zeker aan te raden...

Tip: Je kan ze ook allemaal in één keer, in volledige serie aankopen, eventueel ook met een speciaal ontworpen muntcassette voor de bewaring.

 

 

 

 

En wat met de prijs van zilver?

Begin dit jaar, waren wij alvast eigenlijk helemaal klaar voor de volgende fase van de "bull market" (stierenmarkt) in zilver.

Eén van de bronnen die we al vele jaren raadplegen, Bob Moriarty (van 321gold) schreef in januari dat 2018 een goed jaar zou worden, zowel voor zilver als platina.

Voor beide metalen moet dan het venijn in het laatste kwartaal gaan zitten, anders wordt 2018 helemaal geen goed jaar voor zilver (+ platina) en moeten we al naar 2019 gaan kijken.

Op zich is dat zelfs geen probleem voor ons... Maar wanneer we echter naar de actualiteit van de dag kijken, moeten we niet ver zoeken naarde factor die de kansen op korte termijn voor zilver kan keren.

Want heel simpel gezegd: Het "domme" geld zit op dit moment SHORT op zilver en gokt op een prijsdaling. Dat terwijl het "slimme" geld voor het eerst sinds minstens 25 jaar "LONG" zit op zilver en lijkt te rekenen op een stijging van de zilverprijs!

"Heel simpel" is nooit helemaal juist en we moeten wat duiden, daarom gaan we naar de papieren zilvermarkt, de plaats waar vandaag nog steeds de prijs bepaald wordt:

Er is een plaats waar letterlijk honderden maal meer ounces zilver worden verhandeld, dan er ooit fysiek zullen worden geleverd/verbruikt. Juist op die plaats wordt vandaag nog steeds de prijs van zilver vastgelegd.

Velen kennen die markt nog met zijn oude naam, de Comex in New York. Tegenwoordig mag je speken van de CME.

Dat hier de prijs wordt gemaakt, kan je op twee manieren duidelijk zien:

1. Open interest: Het aantal contracten voor zilver dat op deze markt nu circuleert, is ongeveer 207.000.

Elk contract is een overeenkomst met onderliggend 5.000 ounce aan zilver en is een overeenkomst tussen twee partijen. Een koper en een verkoper.
207.000 contracten betekent onderliggend 1.035.000.000 ounces aan zilver, veel meer dan de pakweg 860.000.000 ounces die dit jaar door alle zilvermijnen zullen worden gedolven. 

2. Handelsvolume: Tijdens de laatste vijf handelsdagen, werden er op de CME (Comex), zo'n 523.000 zilvercontracten verhandeld. Met nog steeds onderliggend 5.000 ounces per contract, spreken we dus over "trading" van 2.600.000.000 ounce zilver, op slechts  vijf handelsdagen.

Tijdens dezelfde vijf dagen, produceerden alle zilvermijnen in de wereld, zo'n 12.000.000 ounce aan "echt" zilver. Dat is minder dan 0,5% van het verhandelde volume, enkel op de CME (Comex) in New York... (ook in Londen op de LBMA wordt veel zilver verhandeld!)

Het is dus heel duidelijk: Zoals de zilvermarkt vandaag functioneert, isdit de plaats waar de prijs wordt gemaakt. In contractvorm, bijna altijd zonder levering. (of we dat nu leuk vinden of niet).

Net daar vinden we nu uitzonderlijk de opportuniteit:

De Commerciële handelaren op de CME zitten als groep bijna altijd SHORT op zilver. Dat is niet helemaal verbazingwekkend omdat de activiteiten van de "commercials" dikwijls voor een goede reden zorgen om short te gaan:

Bij deze commercials zijn bijvoorbeeld ook de banken gerekend die overeenkomsten maken met zilvermijnen, voor het opkopen of financieren van zilver mijnproductie. 

In het eenvoudigste geval, werkt dit ongeveer als volgt:

Dankzij een overeenkomst met een "bullion bank" kan een zilvermijn in Mexico nu al haar 500.000 ounces aan zilver productie van de maand september verkopen (en haar werknemers betalen).

De bullion bank die de overeenkomst sluit met de mijn, koopt dan vandaag 500.000 ounce zilver. Dit zilver wordt echter pas volgende maand ook echt fysiek verscheept en gezuiverd. De bank kan het dan pas na verwerking weer verder gaan verkopen.

Om in tussentijd geen prijsrisico te lopen, beslist de bank om SHORT te gaan op zilver op de CME. Een short van 100 contracten dus in ons voorbeeld...

Wij zien dan als resultaat een bank (commercial) met een short positie op de CME. De andere kant van de trade zien we natuurlijk niet, want de bank heeft zichzelf gewoon neutraal gepositioneerd wat betreft de schommelingen van de zilverprijs.

Vandaag (sinds eind augustus al eigenlijk) zien we echter dat de commerciële handelaren een netto LONG positie hebben op zilver.

Als groep lijken ze dus nu te speculeren op een stijging van de zilverprijs, een set-up die al minsten 25 jaar (!) NIET meer is voorgevallen.

Dat is potentieel natuurlijk leuk voor iedereen die de zilverprijs graag ziet stijgen, omdat de commerciële handelaren hun zaakjes heel dikwijls goed op orde hebben op de futuresmarkten.

Als groep verdienen ze veel meer geld en zitten ze veel vaker juist dan die andere belangrijke groep op de futuresmarkten, de grote speculanten. Denk bij grote speculanten aan Hedge Funds en deze groep blijkt uiteindelijk zowat het "domme geld" van de futuresmarkten te zijn.

Meestal moeten ze het onderspit delven en de winsten gaan vervolgens naar de... commerciële handelaren...

Hoe het met de Hedge Funds zit?

SHORT... Ze zitten, ook redelijk uitzonderlijk, netto short op zilver. 

Dit is mogelijk een heel sterke prikkel op korte termijn die de prijs hoger kan zetten.

Om echt in de nieuwe zilver "bull market" terecht te komen, hebben we naast de commercials (die vroeg of laat hun posities weer naar normaal zullen draaien) ook nodig dat er per saldo "echt kapitaal" naar de zilvermarkt vloeit...

Om daar een inzicht in te hebben, willen we eens opnieuw gaan kijken naar de fysieke zilvermarkt. Dat doen we in de volgende nieuwsbrief al!

Hoeveel fysiek zilver is er nog beschikbaar en neemt die hoeveelheid aan beschikbaar zilver toe? Of neemt die net af?

Intussen hebben we niet minder dan vier tips, voor wie in september graag zoveel mogelijk fysiek zilver wil.

Vier maal een efficiënte manier om fysiek zilver aan te kopen! 

1.  Zilver "vrij van btw" - automatisch in combinatie met opslag, al beschikbaar vanaf 100 ounce.
2.  De nieuwe Kilomunten Lunar II, year of the PIG 2019.
3.  De Monsterbox zilveren Krugerrands, bullion versie.
4. De Monsterbox Philharmoniker, nog steeds de meest verkochte munten in Europa!Meer info? Kunnen we je helpen met het plaatsen van een order? Contacteer ons via info@goud999.com, via de chat functie op onze website, of T: 0032 494 40 20 20.


Tot binnenkort!
 
Het goud999 team. 

P.S. De gouden versie van de 1 ounce Lunar II PIG staat ook natuurlijk al online. Hier kan je hem terugvinden.