De Europese Centrale Bank, is bezorgd over de uitstaande leningen die Europese banken in Turkije hebben, nu de Turkse Lire zowat in vrije val zit.

Spaanse banken alleen al, zouden voor meer dan 80 miljard euro zijn blootgesteld aan Turkije. 

Hebben die banken dan echt niks geleerd na 2008? Of is dit soort risico's inherent aan de banksector? (wij gaan voor het tweede).

Spaarders in Turkije zullen er ook wel niet gerust in zijn, nu ze afgelopen vrijdag, op één dag, nog maar eens 18% van hun (internationale) koopkracht in rook zagen opgaan. (maandagvoormiddag gaat de daling ook nog eens vrolijk verder)

De waarde van de Lire halveerde de afgelopen 12 maanden al versus de euro en van de koopkracht van acht jaar geleden, blijft nog minder dan 25% over....

Waarom de Lire in vernieling wordt gereden?

Je kan proberen het in de schoenen van President Trump te schuiven (populair tegenwoordig) en het is ook bijzonder straf dat Trump publiekelijk (op twitter) de Lire naar beneden duwt, maar dat is maar de helft van het probleem voor Turkije.

Laten we de andere helft eens correct benoemen: Het gaat weer omschuld

Schuld die door Turkije is aangegaan in "sterke" valuta en die nu meer en meer onbetaalbaar wordt.

Vandaar dat de Turkse president zijn inwoners ook oproept om euro, dollars en goud om te wisselen voor Lire, in een poging om de val te stoppen.

Deze voormiddag (maandag) raakte ook bekend dat de Turkse Centrale Bank de crisis wil bestrijden door... massaal liquiditeiten in de economie te pompen EN er komt een plan om de economie te lanceren.  


"Good luck with that" denken we dan... 

Turkije is meestal voor ons de ver van ons bed show. Nu is het dit keer best mogelijk dat het de druppel zal blijken, die een nieuwe fase zal inzetten op de financiële markten.

Op die financiële markten, staan de  aandelenmarkten het meest in de schijnwerpers. De laatste weken bleven deze nog redelijk op peil, ondanks dreigende handelsoorlogen (meervoud helaas). 

Nu moeten de beurzen "Turkije" gaan verteren EN ook heel belangrijk: Ze gaan zich realiseren dat de Amerikaanse president alles wat hemzelf niet bevalt, lijkt op te lossen zoals een pokerspeler die elke ronde "all in" gaat.

Vroeg of laat loopt ook Trump aan tegen iemand met betere kaarten en gaat het een keer fout uitdraaien voor de dollar en/of de economie in de VS...

Zowel in Turkije, als in de VS EN Europa, zal een positie in fysiek edelmetaal de komende jaren op z'n allerminst voor gemoedsrust zorgen!

We willen vandaag ook nog even snel onze focus verschuiven naar dezilvermarkt. Want wie denkt dat daar momenteel niets gebeurt, moet even volgen:

Afgelopen donderdag sloot het Comex Zilver contract met een "open interest"  (aantal circulerende contracten) van net geen 240.000.

Als je weet dat elk contract staat voor 5.000 ounce zilver, is dat zo maar eventjes onderliggend 37.000 ton (!!!) aan zilver.


Zilver dat natuurlijk niet bestaat, behalve op papier, toch denken de bezitters van die contracten dat ze in zilver beleggen...

De volledige wereld jaarproductie van AL het zilver uit mijnen, is slechts goed voor zo'n 28.000 ton (EN dat "echte" zilver, is al gereserveerd. Het gaat vooral naar de industrie, in elk geval naar de "juiste" plaatsen).

Er is dus echt wel veel zilver gekocht de laatste weken, maar de meeste investeerders deden dat alsnog op de (volgens onze bescheiden mening) verkeerde plaats...

Verkeerd omdat zilvercontracten kunnen worden bijgemaakt, net zoals ons geld kan worden bijgedrukt. Heel gemakkelijk en uiteindelijk zonder stok achter de deur.

De enige manier om de evolutie van de zilverprijs de komende maanden en jaren met zekerheid mee te volgen, is om je zilverfysiek aan te kopen.

De nieuwste munt in ons aanbod, is daarvoor zeer geschikt!

De monsterbox Philharmoniker is en blijft de populairste zilveren munt in Europa, maar uit Zuid -Afrika komt nu ook een nieuwe munt, aan een heel interessante prijs!

De Rand Refinery brengt een 1 ounce zilveren Krugerrand uit, in bullion versie. Geen verzamelmunt dus, een munt met een in principe ongelimiteerde oplage, maar wel een efficiënte manier om zilver aan te kopen!

De munt is beschikbaar in tubes per 25 exemplaren OF inmonsterbox formaat!

Neem HIER snel een kijkje op onze website voor afbeeldingen enbijkomende info!Tot binnenkort!


Het goud999 team. 

P.S. PROMO: Elke aankoop van 200 of meer zilveren Krugerrands, verzenden wij nu tijdelijk gratis in de Benelux!

 

Disclaimer: Deze nieuwsbrief is niet bedoeld als financieel advies en mag dus ook niet zodanig worden geïnterpreteerd. De nieuwsbrief wordt met zorg samengesteld, toch kunnen we geen enkele garantie geven m.b.t. de inhoud. Onder geen enkele omstandigheid kan of kunnen de uitgever of aan de uitgever gelinkte vennootschappen aansprakelijk worden gesteld voor eventuele geleden verliezen of gederfde winst op basis van de informatie in deze nieuwsbrief. 

Copyright © 2018 Solide Precious Metals, All rights reserved.