Gisterenavond raakte bekend dat Peter Munk, oprichter van één van 's werelds grootste goudmijnbedrijven, Barrick Gold, stierf op 90 jarige leeftijd. Munk stond aan de wieg van Barrick in 1983 en bouwde het bedrijf uit tot een mastodont in de sector, dankzij een waslijst van overnames en slimme financiering.

Munk was duidelijk ook een filantroop, hij doneerde uiteindelijk ruwweg 300 miljoen dollar aan goed doelen.  Over de doden niets dan goed natuurlijk, maar over het bedrijf van Munk hebben we al jaren wat te zeggen...

Het is intussen meer dan vijftien jaar geleden dat we zelf onze eerste stapjes zetten in de goudmarkt. Op dat moment was er één speler in de markt die met voorsprong de titel van meest gehate goudmijn droeg, Barrick gold!

Hoe dat vandaag zit, weten we niet zo heel goed, de goudmijnen volgen we nog enkel vanop verre afstand. Maar beleggers vergeten snel, dus we kunnen ons voorstellen dat Barrick tegenwoordig bijna een goede naam heeft.

Behalve misschien bij de mensen die ook effectief aandelen van Barrick bezitten. Peter Munk mag dan al zijn fortuin gemaakt hebben, de bezitters van de aandelen van Barrick zelf moeten engelengeduld hebben.

De aandelenkoers van Barrick noteert vandaag op niveau's die voor het eerst in het jaar 1990 (28 jaar geleden) bereikt werden.

Onze grafiek hieronder gaat net zo ver niet terug in de tijd, maar ook hier kan je zien dat de aandelenkoers van Barrick lager noteert dan in het jaar 2001. (toen de prijs van één ounce goud rond 250 dollar noteerde!!!)

 

 

 

Aan het koersverloop van één aandeel mag je natuurlijk niet alle conclusies vastknopen, zelfs al is dit de grootste vis in de (goudmijn)vijver, maar we gaan het toch nog maar eens vermelden:

Een aandeel kopen van een goudmijn kan onmogelijk een vervanging zijn voor het kopen van "echt", fysiek goud!

De goudprijs gaat in dollartermen zowat maal 5 in de periode die de bovenstaande grafiek bevat. De grootste goudmijn van allemaal, slaagt er dan niet in om op de beurs, zo'n 20 jaar later nog maar stand te houden...

Nu, om terug te keren naar waarom iedereen die goud een warm hart tedroeg, niet meteen een fan was van Barrick:

Barrick gold werd groot door overnames, maar ook door (voor de goudsector) nieuwe financiële technieken in de jaren 1990. Het financierde zich in die tijd door het uitbouwen van een immens "hedge book", waarbij het de techniek was om het goud dat in de grond zat, op voorhand al te verkopen (forward sales).

Eind jaren 1990 en begin jaren 2000 probeerde de goudprijs opnieuw recht te krabbelen na een berenmarkt van 20 jaar. Van een top in 1980 rond 850 dollar, daalde de prijs uiteindelijk naar 250 dollar in het jaar 2000.

Het feit dat Barrick aan dergelijke lage prijzen reeds goud verkocht dat nog moest worden bovengehaald, tesamen met het feit dat de grootste goudmijn ter wereld natuurlijk "niet weinig" goud op die manier op de markt smeet aan "bradeerprijzen", maakte dat Barrick op zijn zachtst gezegd niet populair was.

Barrick gold speelde onder één hoedje met de Centrale Banken, die er alle belang bij hadden om de goudprijs zo lang mogelijk onder controle te houden.

Helaas hebben we hier te weinig ruimte om ons verhaal hierover in detail te plaatsen (we schrijven een nieuwsbrief, geen boek), maar dit is onze inschatting achter wat Barrick juist voorstelde in de goudmarkt van de jaren 1990:

De daling van de goudprijs na de top van de goudmarkt in 1980, heeft het financieel systeem zoals we dat vandaag kennen "gered". Gered als in de zin van: de levensduur ervan met "x" jaren verlengd.

Goud was duur genoeg in januari 1980, zodat de Amerikaanse Centrale Bank (FED) met de 8.133 ton in haar bezit ALLE circulerende dollars opnieuw kon steunen (omwisselen als moest) door goud.

Vandaag kan diezelfde FED nauwelijks 5% van dezelfde dollars ondersteunen door haar goudvoorraad.

De wereld had in 1980 perfect kunnen terugkeren naar een gouden standaard aan die prijzen!


Maar zelfs een terugkeer naar die beruchte "gouden standaard" zou de wereld op dat moment niet hebben gered!

Ten eerste omdat we echt geen gouden standaard willen en ten tweede omdat het belang van olie steeds groter werd.

Olieproducerende landen zagen dat zij een eindige grondstof (olie) moesten ruilen voor dollars die naar believen en onbeperkt door de VS konden worden bijgedrukt.

Toen "olie" in 1979 bijna openlijk op goud begon te bieden, explodeerde niet alleen de goudprijs, maar stond het financieel systeem echt op het randje!

"Olie" eiste echt, fysiek goud en merkte dat dit onmogelijk kon door gewoon goud aan te kopen in de open markt. De markt zou het immers opmerken en goud zou nergens meer beschikbaar zijn, behalve aan echt astronomische prijzen. (veelvouden van de top in 1980)

Dit scenario was slecht voor zowel de olieproducerende landen, als de gehele wereldeconomie. Dure olie zou immers het gevolg zijn van een "no deal" scenario, dure olie en tegelijk duur goud was voor niemand goed.

De oplossing was misschien wel geniaal: De goud markt zou worden "afgeleid".

Papieren goud trading bestond al sinds 1975, maar kon zwaar worden uitgebreid EN tegelijk moest het echte fysiek goud vloeien naar daar waar dat nodig was (olie). Allemaal om de dollarstandaard langer te behouden en om de wereld voor te bereiden voor wat er 
nade dollarstandaard komt.

Ten tonele verschijnt... Peter Munk zijn Barrick gold!

Centrale Banken waren bijzonder actief om ervoor te zorgen dat Barrick financiering verkreeg voor haar mijnen in de vorm van forward sales (goud verkopen dat nog in de grond zat).

Levering van het fysieke goud gebeurde dus op termijn, verspreid over vele jaren. De nieuwe eigenaars van dat goud gingen daarmee akkoord. Enerzijds omwille van een impliciete garantie (Centrale Banken die desnoods hun eigen goud beschikbaar stelden door de fameuze "goud leasing"). Anderzijds omdat dit enige manier was om substantiële hoeveelheden goud te verkrijgen, zonder de prijs naar de maan te schieten.

Het grote publiek moest buiten spel blijven. Dat werd bijzonder handig gedaan (achteraf bekeken) door de prijs "nergens" naartoe te laten gaan.

Het een gigantisch succes noemen is een understatement: Tegen het jaar 2000 lachte de gemiddelde belegger en adviseur je vierkant en in je gezicht uit, wanneer je over goud begon.

Goudprijs onder controle EN een goedkope olieprijs! (In het jaar 2000 noteerde een vat olie immers nog slechts 15 dollar).

Peter Munk is groot geworden dankzij Barrick en misschien andersom ook, maar de aandeelhouders van Barrick lijken wel voor een groter/hoger doel geslachtofferd...

Barrick werd groot ten voordele van enkele partijen die een deal hadden voor fysiek goud, in een wereld waar Barrick actief meewerkte aan het "op papier verhandelen" van goud. De aandeelhouders van Barrick betalen daar dus vandaag nog voor. 

Trouwens, in 2009, toen de geest al lang uit de fles was en de goudprijs voor het eerst de 1.000 dollar per ounce aantikte, sloot Barrick haar immense "hedge book" met een miljardenverlies tot gevolg. 

Alweer "pech" voor de aandeelhouders van Barrick, die nogmaals een bittere pil mochten slikken in de vorm van een dramatisch verlies en equivalente evolutie in de aandelenkoers.

Wij waren nooit zelf benadeelde partij vermits we nooit aandelen van Barrick gold bezaten, maar misschien mogen we het anders bekijken en zelfs omdraaien. Dat wil zeggen dat we Mr. Munk uiteindelijk wel heel dankbaar mogen zijn.

Het is immers dankzij de acties van Barrick gold in de jaren 1990, dat we vandaag nog "echt" fysiek goud kunnen kopen aan deze prijzen!!! 

Dus het klopt echt zoals eerder gesteld: Over de doden niets dan goed!



Kunnen we je helpen met bijkomende info?

Contacteer ons gerust, we helpen je graag verder via 0032 (0) 494 40 20 20, of via info@goud999.com

Tot binnenkort!


Het goud999 team.

Disclaimer: Deze nieuwsbrief is niet bedoeld als financieel advies en mag dus ook niet zodanig worden geïnterpreteerd. De nieuwsbrief wordt met zorg samengesteld, toch kunnen we geen enkele garantie geven m.b.t. de inhoud. Onder geen enkele omstandigheid kan of kunnen de uitgever of aan de uitgever gelinkte vennootschappen aansprakelijk worden gesteld voor eventuele geleden verliezen of gederfde winst op basis van de informatie in deze nieuwsbrief. 

Copyright © 2018 Solide Precious Metals, All rights reserved.