Rhodium is helemaal niet geschikt als "vehikel" om je volledige  vermogen in te plaatsen/beleggen, daarvoor is de markt absoluut veel te klein. Uiteindelijk is Rhodium, behorend tot de PGM's (Platina Groep Metalen), ook vele malen meer een industrieel metaal dan een "echt" edelmetaal.

Rhodium is een onmisbaar onderdeel in elke driewegkatalysator voor benzine- en dieselmotoren, maar voor uw en onze spaarpot, is het eigenlijk niet meer dan een diversificatie...

Maar dat wil niet zeggen dat dit geen bijzonder interessante diversificatie kan zijn! 

En qua timing, is het NU misschien opnieuw interessant! (volg even mee als je wil)

Rhodium en Palladium zijn de twee edelmetalen die vandaag al in een "echte" bullmarket in prijs zitten. Stijgende prijzen en iedereen die er "in" zit, die voelt zich goed!

Voor Palladium zouden we misschien stilaan voorzichtig worden, het feest moet nog lang niet voorbij zijn, maar het makkelijke geld is intussen wel verdiend...

De koers van Palladium, noteert rond een "all time high" (een record dus) 

Rhodium echter, heeft naar onze bescheiden mening de beste papieren voor de komende jaren (wanneer vergeleken met Palladium).

Dit jaar zagen we al meermaals dat de Rhodium koers even terugviel, om vervolgens door te zetten naar hogere koersen. Ook nu daalde de koers in de maand oktober en lijkt de stijging weer ingezet bij de start van de maand november.


Toen we in januari 2017 voor het eerst Rhodium op onze website plaatste, zag een lange termijn prijsgrafiek van het metaal in dollar, er zo uit:


Rhodium, in USD, 10 jaar. bron: JM Platinum
 

Zoals je misschien wel weet, is er voor Rhodium geen futuresmarkt, dus enkel wat je kan vasthouden telt. Geen futuresmarkt betekent ook dat "boosaardige" banken veel minder spelletjes kunnen spelen met de prijs ;)

Die lage prijs in januari 2017, was dus een echte "correcte" prijs. Veroorzaakt door enkele jaren van overproductie en vervolgens, in tijden van dalende/stagnerende productie en toenemende vraag, door afbouw van de bovengrondse voorraden.

Dan krijg je een prijsgrafiek zoals hierboven, met een prijs die helemaal "platgeklopt" is.

Niemand gelooft er op zo'n moment nog in.

Vandaag weten we dat het tij intussen definitief gekeerd is. De kracht die de koers omhoog lift, lijkt echter nog lang niet uitgewerkt:

Van een surplus op de markt, zijn we zonder twijfel geëvolueerd naar een situatie waarin er echte krapte is ontstaan.

Vraag en aanbod worden door prijsprikkels in evenwicht gehouden in de mijnbouwsector, dat is de theorie en dat alles zorgt voor cycli (van OMHOOG naar BENEDEN en opnieuw OMHOOG, enz).

Komt er dan binnenkort opnieuw veel meer Rhodium uit de mijnen?

Nope... die kans is zowat onbestaande...

De huidige prijsprikkel is immers nog absoluut onvoldoende, Rhodium is immers maar "gewoon" een bijproduct.

Het metaal wordt bijna altijd gedolven samen met een ander edelmetaal, Platina. De verhouding tussen beide metalen in de ertsen, is meestal ongeveer 90% Platina en 10% Rhodium.

In 2008 was dit bijzonder mooie business... Platina op bijna 2.300 dollar per ounce en Rhodium even zelfs boven 10.000 dollar per ounce. Die 10% Rhodium inkomsten, dat was de kers op de taart.

Maar dat mooie liedje bleef niet duren, vandaag bloeden alle Platina mijnbouwers in Zuid-Afrika. Aan 830 dollar per ounce Platina kan (bijna) niemand nog geld verdienen en Rhodium mag dan al gestegen zijn, de koers staat op 1/4 van de recordkoers. Die "credits" redden de boel niet, de mijnsluitingen beginnen nu pas!

Zelfs indien de Platinaprijs nu onmiddellijk, op enkele weken, met +50% stijgt, wijzigt er bijna niets aan het bovenstaande. Er komen dan nog steeds niet meer ertsen uit de grond!

Zo is Rhodium eigenlijk in een vervelende situatie terecht gekomen wanneer je kijkt naar bevoorradingszekerheid. Er is geen oplossing op korte en zelfs niet op middellange termijn in zicht...

De kans dat de prijs van Rhodium net daardoor blijvend positief wordt beïnvloedt, is groot.

Vorige week lazen we nog hoe de opkomende economische grootmacht China, van de miserie in Zuid-Afrika gebruikt maakt om haar positie in deze zeldzame edelmetalen wat meer veilig te stellen.

Het Chinese staatsbedrijf Jiangxi, leent 200 miljoen dollar aan het noodlijdende Lonmin. Deze lening is niet af te lossen in dollars, maar gewoon uit te leveren in Platina metaal in de loop der jaren (en ook in Rhodium veronderstellen we). 

Vanzelfsprekend is dit een uitgekiende strategie van de Chinezen.
Hun aankopen op die manier, die beïnvloeden de marktprijs nu helemaal niet en ze halen wel echt metaal van de markt af de komende jaren (rechtstreeks naar China). Slim!

Lonmin passeerde al eerder enkele malen in deze nieuwsbrief, de derde grootste producent van Platina ter wereld, slaagde er de laatste jaren in om zowat 99,5% van haar beurswaarde kwijt te spelen (en  hoe straf dat percentage ook klinkt, we overdrijven echt niet met die -99,5%). Aandelen in mijnbedrijven zijn nooit een vervanging voor fysiek metaal.

Dit alles brengt ons bij dezelfde grafiek als hierboven, alleen aangevuld met het koersverloop sinds januari 2017, tot vandaag.

 


Rhodium, in USD, 11 jaar. bron: JM Platinum

De koers is wat opgelopen zoals je kan zien, maar we staan ook noghelemaal niet in de buurt van iets wat op de topkoersen van 2008 lijkt, daarvoor moet de koers nog +300% (maal vier).

Rhodium is bijgevolg vandaag nog steeds even zinvol dan in januari van vorig jaar. Iedereen ziet graag een echte bull market met stijgende koersen... Wel, dit is er alleszins tot vandaag nu eens eentje!

Hoe Rhodium kopen?

De beste manier is om dit vrij van btw te doen. Je aankoop bij goud999 wordt dan in samenwerking met SPM Safe (en Loomis) veilig en verzekerd opgeslagen.

Wij bieden je baartjes van diverse formaten aan: 5 ounce1 ounce en 1/10 ounce. Zo heeft iedereen toegang tot Rhodium, ongeacht het te besteden budget!

 

Rhodium dat vandaag vrij van btw wordt aangekocht, kan je in de toekomst op elk moment nog steeds laten leveren, indien je dat wenst (mits betaling van de 21% btw voorafgaand aan de uitlevering). 


Wie nu onmiddellijk de levering wil, kan dat natuurlijk ook, exact dezelfde Rhodium baartjes kan je ook inclusief btw aankopen en die baartjes vind je eveneens op deze overzichtspagina Rhodium, op onze website.


Tot slot even heel kort: Wat denken we van Platina?

Platina is misschien samen met Zilver wel het goedkoopst van allemaal. Hefboomfondsen bezitten op dit moment nooit geziene SHORT posities op Platina.
Wanneer de koers een keer uit zijn "downtrend" geraakt, dan zal dat vonken geven! (Platina vrij van btw, vind je hier)

We spreken overduidelijk nog lang niet over nieuwe records in Platina, maar daarvoor mag de koers al maal vier!


Tot binnenkort!
 
Het goud999 team. 

P.S. Onze EXIT STRATEGIE voor Rhodium in de toekomst:

Wij zijn nooit onbevooroordeeld natuurlijk en niemand hoeft onze strategie te volgen, neem vooral steeds je eigen beslissingen! Maar onze lange termijn strategie voor Rhodium, die is vrij simpel:

We gaan er van uit dat Rhodium tekorten tot gevolg gaan hebben dat de industrie op een moment effectief komt aankloppen.

"Komen aankloppen" betekent dat "de industrie", die anders nooit Rhodium in baarvorm aankoopt (wel in "sponge"), op zoek moet naar het laatste beschikbare Rhodium op de markt (de baartjes dus).

Op dat moment zien we misschien nog niet de absolute prijspiek, dat is wel de plaats waar wij beginnen met af te bouwen. Niemand verkoopt immers op de absolute top.

Zoals helemaal in het begin van deze nieuwsbrief gesteld, Rhodium is veel meer een industrieel metaal dan een edelmetaal. Er is simpelweg geen vervanging mogelijk in een katalysator. (Palladium en Platina zou je nog door elkaar kunnen gebruiken, Rhodium niet). 

Wanneer de baartjes dus al naar de industrie moeten, dan is het gewoon tijd om Rhodium te laten gebruiken, daar waar het metaal het meest nuttig is. In en door de industrie!

Dat lost meteen ook een andere vraag op: Hoe ga je je EXIT timen in dergelijke kleine markt?! 

Tot dan, is fysiek Rhodium een interessante diversificatie voor de lange termijn en je moet natuurlijk dit Rhodium wel eerst bezitten alvorens je mee kan doen!

 

Disclaimer: Deze nieuwsbrief is niet bedoeld als financieel advies en mag dus ook niet zodanig worden geïnterpreteerd. De nieuwsbrief wordt met zorg samengesteld, toch kunnen we geen enkele garantie geven m.b.t. de inhoud. Onder geen enkele omstandigheid kan of kunnen de uitgever of aan de uitgever gelinkte vennootschappen aansprakelijk worden gesteld voor eventuele geleden verliezen of gederfde winst op basis van de informatie in deze nieuwsbrief. 

Copyright © 2018 Solide Precious Metals, All rights reserved.