Vandaag hebben we een nieuwsbrief geschreven die wat langer is dan normaal. We willen immers (toch nog bondig) uitleggen waarom ons oog de laatste maanden op Platina gevallen is...

De platina markt, het "echte" fysieke stuk daarvan tenminste, is nog eens 3x kleiner dan de zilver markt. Platina is echt een klein broertje tussen de edelmetalen...

Platina heeft ook totaal geen monetaire historiek, het metaal werd officieel pas rond 1740 ontdekt. Dit is helemaal anders voor goud en zilver, die tesamen een geschiedenis van duizenden jaren hebben als "rijkdom".

In de meer recente geschiedenis kenden we ook nooit belangrijke uitgiften van platina munten, die wel als betaalmiddel zouden hebben gefungeerd.

Als je de hele markt bekijkt, kan je ook niet anders dan platinaspeculatiever inschatten dan bijvoorbeeld zilver. (En zilver is dan op zijn beurt weer speculatiever dan goud).

Daar ligt natuurlijk meteen ook de opportuniteit, want het woordspeculatief is geen slecht woord op zich!

Wanneer er immers kapitaal naar een dergelijke kleine markt zal vloeien, zal de beweging naar boven simpelweg groter zijn.

Dat speculatief soms zelfs een heel leuk woord kan zijn, hebben we gezien en actief meegemaakt bij zilver tussen 2008 en 2011:

Terwijl de goudprijs van oktober 2008 tot april 2011 met 130%steeg, kon de prijs van (het meer speculatieve) zilver over exact dezelfde periode met maar liefst 492% stijgen. Dik maal twee voorgoud versus bijna maal zes voor zilver!!!

Na 2011 draaide de markt voor zilver natuurlijk duidelijk, met een correctie die tot in december 2015 liep.

Vandaag heeft zilver de eerste stappen gezet , in de richting van een nieuwe bull marketZilver blijven we dus genegen, maar deze nieuwsbrief gaat over Platina...

Waarvan komt nu (al) de interesse?

We hebben met goud999 immers enkele maanden achter de schermen gewerkt aan de meest efficiënte manier om platina te verhandelen, Platina vrij van btw. We zijn daar op tijd mee en daar zijn we dan weer zeer tevreden over!

De komende jaren lijkt ons de kans immers redelijk groot, dat Platina "interessant" gaat worden...

Alle studies die we lezen over de Platina markt, gaan uit van een heel krappe markt. De komende jaren is er geen overschot aan Platina.

Wat we in gaten gaan houden:

 
1. Technisch.
De koers is alvast op de grafiek heel simpel nog niet uitgebroken, we kunnen enkel aangeven dat het metaal ogenschijnlijk  wel heelgoedkoop noteert...

 
 
Wat de prijs van platina moet doen om op de grafiek "technisch" een uitbraak te forceren?

Heel binnenkort met 32% stijgen... (en dan start het dus pas)

Zo ver zijn we duidelijk (nog) niet! Iedereen die vandaag instapt, doet dat alleszins goed op tijd.

2. De huidige prijs is geen geschenk voor de producenten van Platina.

De gemiddelde prijs om één ounce platina te delven, kon de laatste jaren, onder invloed van kostenbesparingen en lagere prijzen voor energie, dalen. Van dik 1200 dollar naar ongeveer 930 dollar per ounce.

Dit proces kent natuurlijk wel zijn limieten, tal van projecten werden geannuleerd of in de "ijskast" gestoken. Exploratie werd uitgesteld. De platina productie kan de komende jaren bijgevolg nauwelijks of niet stijgen. 

In Zuid Afrika, veruit de grootste platina producent, kan er alvast per saldo niks meer verdiend worden met Platina aan de huidige koersen!

Rusland, nummer twee in platina op respectabele afstand, heeft wel wat lagere ontginningskosten.
 
3. De markt van Platina is bijzonder klein.

Van zodra er kapitaal van investeerders naar de fysieke Platina markt zou gaan vloeien, dan gaan we wat zien...

Een totale jaarproductie van slechts een 180 ton, aangevuld met recyclage van Platina uit de industrie (60 ton). Dat geeft een totale aanvoer van 240 ton of heel snel gerekend zo'n 7,3 miljard dollar per jaar.

Is dat veel?

In vergelijking met de rest van de financiële wereld natuurlijk niet.

Zo worden er op jaarbasis voor zowat 950 miljard dollar aan aandelen van Apple verhandeld (het bedrijf zelf is zo'n 760 miljard waard).

Ook in vergelijking met goud: Daar zien we dat de fysieke goudproductie dit jaar zo'n 121 miljard dollar zal bedragen.
De handel in fysiek goud, is goed voor zo'n 240 miljard dollar per dag. (dat geeft 60 000 miljard of 60 biljoen dollar per jaar) 

In vergelijking met de rest van de financiële markten, stelt dePlatina markt dus weinig voor...

(Wie in het bovenstaande opmerkt dat er gigantisch veel goud wordt verhandeld per dag/jaar, heeft dat heel goed gezien. Laat fysiek goud nooit buiten je portefeuille!)

4. Grondstoffen globaal ondergewaardeerd?

Voor zowat alle grondstoffen, geldt dat de waardering ervan waarschijnlijk nooit zo goedkoop geweest, wanneer ze vergeleken wordt met de aandelenmarkten.
 

bron grafiek: Incrementum 2017 "In gold we trust"

 
Volgende week misschien nog niet, maar binnen wat langere termijn:Something has got to give!

5. Platina kon nooit zo goedkoop blijven t.o.v. goud.

Telkens wanneer de Platinaprijs meer dan 300 dollar onder de goudprijs noteerde, volgde de inhaalbeweging van Platina.
In de geschiedenis noteerde Platina zelfs relatief zelden onder de goudprijs. Sinds 1990 was platina gemiddeld 23% duurder dan goud, met uitschieters tot meer dan 130% duurder dan goud.

Om vandaag opnieuw 23% duurder dan goud te noteren, het gemiddelde dus, moet de Platina prijs met 65% stijgen, tot boven 1550 dollar per ounce...


6. In Zuid Afrika is echt niet alles "ok".

Het land is verantwoordelijk voor net geen 70% van de wereldwijde Platina mijnproductie. Sinds vorige week zit het land ook (slechts een klein beetje verrassend) officieel ineens in een recessie! 

Politiek en economisch staat Zuid Afrika voor gigantische uitdagingen. 

Dit is dus de joker in de Platina markt. Onrust en één staking in Zuid Afrikaanse mijnen, en het spel zit op de wagen!

Conclusie voor goud999:

Voor ons zijn er genoeg redenen om in Platina een positie te willen hebben. 

Vermits de kans groot is dat de Platina producenten effectief in de problemen komen, biedt enkel een investering in fysiek metaal de zekerheid die je nodig hebt.


Hoe kan je nu het best in Platina diversifiëren?

Op platina baren betaal je in België en Nederland 21% btw. Deze belasting kan je echter sinds kort op zak houden, dankzij Platina vrij van btw!

Belangrijke eigenschappen:

 
  • Het Platina vrij van btw is 100% gealloceerd. goud999 koopt in de regel op voorhand fysiek platina in een zwaar beveiligde en verzekerde kluis.
 
  • Je ontvangt dus ook de unieke serienummers van de platina b(a)ar(en) na aankoop.
 
  • In tegenstelling tot futures of een platina ETF, kan je steeds defysieke levering vragen van je platina, moest dat toch nodig zijn.
 
  • Al het Platina in Londen aangekocht, is van LBMA kwaliteit. Samen met de locatie van de kluis, garandeert dit meteen debeste verhandelbaarheid in de toekomst! (bijna al het platina wordt immers in Londen verhandeld. De beste liquiditeit ter wereld, is daar...)
 
  • Dankzij 21% prijsvoordeel voor fysiek platina (de btw) en een kost voor opslag en verzekering van 0,25% per kwartaal, kan je het metaal jaren bijhouden alvorens je aan de prijs van platina munten of baren met btw zit...
Platina koop je dus best HIER

Tot binnenkort!

Het goud999 team
 
P.S. Rhodium vrij van btw.

Het klinkt misschien in eerste instantie vreemd, maar Rhodium vrij van btw, is heel wat moeilijker voor elkaar te krijgen dan Platina en Palladium.

Dat heeft te maken met het feit dat er in het V.K. wel speciale btw uitzonderingen zijn voor goud, zilver, platina en palladium, maar nietvoor Rhodium.

Rhodium, het edelmetaal waarvoor de markt nogmaals zo'n 7x kleiner (!) is dan de Platina markt, noteerde op een bepaald moment in 2008 meer dan 10x hoger in prijs dan vandaag!

Reden genoeg om ook daar even op te letten, niet?

Op 16 februari van dit jaar schreven we een hele nieuwsbrief over Rhodium, die kan je HIER nogmaals nalezen.

goud999 heeft Rhodium vrij van btw intussen zo goed als voor mekaar. Dit houdt de aankoop van Rhodium in, gecombineerd met een verzekerde opslag in Zwitserland.

Praktisch: De aankoop van Rhodium vrij van btw kan je nu reedsreserveren via e-mail naar nele@goud999.com of telefonisch via 0032 (0) 494 40 20 20.
 
Disclaimer: Deze nieuwsbrief is niet bedoeld als financieel advies en mag dus ook niet zodanig worden geïnterpreteerd. De nieuwsbrief wordt met zorg samengesteld, toch kunnen we geen enkele garantie geven m.b.t. de inhoud. Onder geen enkele omstandigheid kan of kunnen de uitgever of aan de uitgever gelinkte vennootschappen aansprakelijk worden gesteld voor eventuele geleden verliezen of gederfde winst op basis van de informatie in deze nieuwsbrief. 

Copyright © 2017 Solide Precious Metals, All rights reserved.