Welk land heeft op de globale prijszetting van de zogenaamde "platina groep metalen", het meeste invloed?
(Platina, Palladium en Rhodium behoren allen tot deze groep) 

Hetzelfde land waar er op dit moment gedreigd wordt om te staken in de mijnbouwsector... Zuid-Afrika.

Die mijnbouwsector heeft het zwaar en in een land waar de werkloosheidscijfers sowieso al boven 25% liggen, zijn afvloeiingen om de sector gezonder te maken politiek moeilijk te verkopen.

Vermits de Platina prijs dermate laag staat dat quasi niemand in Zuid-Afrika nog geld kan verdienen met het ontginnen van Platina, is een heel stuk van de wereldwijde productie van Platina (en Palladium en Rhodium), bijgevolg niet echt "gezond".

Wat eigenlijk ook niet "gezond" is, is het tempo waaraan de Palladium prijs omhoog schiet! Maar daar is een goede reden voor...

Twintig jaar Palladium in dollar op een grafiek, dat ziet er spectaculair uit:

 

 

Palladium boven 1.500 dollar per ounce (duurder dan goud!!!), is in een normale wereld een teken om je posities in Palladium te beginnen AFBOUWEN

Maar dit is net GEEN normale markt...

Het wordt potentieel ook de markt die de val zal inleiden van het hele "papieren" Goud, Zilver, Platina en Palladium circus!

Iedereen die vermoed dat Zilver en Goud qua prijs gemanipuleerd worden via papieren contracten. Dat banken en (hefboom)fondsen op gerichte tijdstippen op de prijs van Goud en Zilver gaan "leunen" om die onder controle te krijgen en te houden... Die doet er goed aan om Palladium de komende maanden in de gaten te houden!

Wat is er aan de hand met Palladium (zo kort mogelijk uitgelegd):

1. Strengere uitstoot normen voor wagens zorgen voor meer vraag naar Palladium per wagen. Wereldwijd neemt het aantal benzinewagens ook nog gewoon elk jaar toe.
2. De laatste jaren hebben banken en/of het LBMA systeem in Londen, veel te veel contracten op Palladium geschreven, zonder het fysieke metaal te bezitten.
3. Beleggers zijn daar gretig in meegegaan, net zoals voor andere edelmetalen, kopen de meeste beleggers en beleggingsfondsen geen fysiek (echt) Palladium, maar een papieren variant of een ETF. Palladium in contract vorm dus.
4. Mijnbouwers hebben daardoor niet de juiste prijsprikkel gekregen en de productie is nu duidelijk lager dan de vraag.
5. Sinds enkele maanden, komen banken en industriële gebruikers van Palladium er echter plots achter dat je een papieren contract voor een kilo Palladium NIET kan gebruiken in een driewegkatalysator! (daar waar echt Palladium verbruikt wordt)
6. Rusland, die andere grote producent van Palladium, exporteert op hetzelfde moment ineens zo'n 40% minder metaal (naar Londen). Reden? onbekend...

Samengevat: De papieren Palladium markt zit gevangen tussen te kleine productie en te grote vraag vanwege de industrie.
Dat maakt dat ook de fysieke Palladium markt, waarin wij met goud999 deelnemen, gevangen zit.
 
Zo wordt er voor 2019 een tekort aan fysiek Palladium voorspeld van meer dan 31 ton.

Dat betekent een productie in 2019 van ongeveer 215 ton Palladium wereldwijd en tegelijk een vraag van ongeveer 245 ton.

Dergelijk groot verschil zal heel moeilijk in te vullen zijn, het is ons zelfs een raadsel hoe dat zal kunnen...

De officiële bovengrondse stocks van Palladium zijn immers helemaal niet meer voldoende en ook als we alle beleggers UIT Palladium krijgen, dan kom je nog metaal tekort voor het einde van het jaar... (wij hebben geen idee hoe dat zou lukken, zo'n volledige uitstap van alle beleggers. Hoe ga je die mensen UIT hun ETF's dwingen?)

Misschien kunnen we in de plaats fysiek Palladium uit de markt in New York, de Comex (CME), halen?

Heel veel geluk daarmee! Er circuleerden gisteren  (27/02) 2.660.000 ounce Palladium aan Futures. In alle kluizen die deel uitmaken van de CME samengeteld, lag er op hetzelfde moment 42.600 ounce "echt" Palladium ter dekking. (42.600 ounce = slechts 1,3 ton) 

Dat is 63 keer minder echt metaal dan het papier dat circuleert (of nog, slechts 1,6% van alle futures is gedekt door echt metaal en dan rekenen we nog AL het metaal mee dat daar ligt, ook het Palladium dat niet kan worden geleverd op dit moment). 

Veel geluk dus, als je daar in 2019 Palladium uit wil halen (en het is toch weer veel te weinig)!

DUS...

Allemaal IN Palladium, zo rap mogelijk en voor zolang dat nog mogelijk is?

Dat kan, bij goud999 kan je dit fysiek Palladium aankopen, net zolang wij het aanbieden op onze website.
(wanneer wij geen stock meer hebben of wanneer onze leveranciers niet meer zouden kunnen leveren in de komende weken/maanden, verdwijnt Palladium van de site).


Toch moeten wij hier echt vermelden dat onze ervaring in de markt (intussen toch al meer dan twintig jaar), ons een en ander geleerd heeft over stierenmarkten en exponentiële stijgingen...

Palladium gaat hard, dat maakt dat we grote bewegingen kunnen blijven voorspellen, naar boven EN OOK HEEL ZEKER naar beneden!

Dergelijke stierenmarkt lijkt misschien leuk, maar hou zeker rekening met potentiële grote schommelingen in prijs. De eerstvolgende van die grote schommelingen, die kan zowel UP als DOWN zijn!!!

Wij weten ook niet hoe dit afloopt en waar men de volgende jaren het Palladium tevoorschijn zal kunnen toveren dat noodzakelijk is. Wij sluiten zelfs een Palladiumprijs van 5.000 dollar per ounce niet uit... Maar je koopt vandaag heel zeker niet meer in de buurt van de bodem.

Er is misschien een slimmere manier om een positie in te nemen, waarbij je met minder risico en schommelingen, toch kan profiteren van de Palladium schaarste.

Wanneer het nodig is, kan Palladium immers in katalysatoren worden vervangen door dat andere metaal, Platina.

En de grafiek van Platina op lange termijn in dollar, die ziet er zoals je hieronder kan zien veel minder spectaculair uit:

 

 

Palladium is HOT, Platina NOT... Maar het is wel een perfect logisch alternatief wanneer de koersen van beide metalen duidelijk heel ver (te ver?) uit elkaar lopen!

Uiteindelijk kan Platina dus het tekort aan Palladium verlichten! (al zal de industrie daar misschien wat tijd voor nodig hebben, om productieprocessen aan te passen) 

Misschien beginnen ook wat meer marktspelers dit in te zien, want als je op korte termijn naar Platina kijkt (daggrafiek in de plaats van maandgrafiek hierboven), dan gebeurt er misschien wel iets interessant in Platina op dit moment:

 

 

 

Voor het eerst sinds de zomer van 2018, vloeit er weer wat kapitaal naar de Platina markt.

Onze conclusie:

Palladium kan echt de markt zijn die het hele "spelletje" met papieren/elektronisch edelmetaal ontmaskert.
Zal het dus uiteindelijk Palladium zijn dat de banken in Londen schaakmat zet?

Daarom alleen al, zal het de komende maanden de moeite zijn om Palladium te blijven volgen.

En als de Palladium papieren markt inderdaad binnenkort "omvalt"... Dan gebeurt er iets waar wij al jaren op wachten.

Dat is het moment waarop je je edelmetaal in fysieke vorm wil hebben, want Zilver zal dan snel volgen, geflankeerd door Goud!

Van Platina verwachten wij al langer "meer", tot vandaag kwam het er echter nog niet uit. We zien nu   een mogelijkheid om uit de "berenmarkt" te ontsnappen, met toenemende interesse vanuit de markt.
Gedurende ruim meer dan 90% van de tijd tijdens laatste vijftig jaar, was Platina per kilogram duurder dan goud, vandaag is het ruim andersom!

Wie nu in Platina stapt, die heeft nog helemaal niets gemist!

Zowel Palladium als Platina koop je fysiek, maar best wel zonder de btw te betalen. (automatisch mogelijk in combinatie met opslag via SPM Safe)

Palladium per ounce:

 

 

 

Heb je een vraag over fysiek edelmetaal en kunnen we je helpen? 

We staan je graag te woord via T: 0032 (0) 494 40 20 20 E:info@goud999.com of via de CHAT functie op onze website
!


Het goud999 team.

P.S. Er is nog een metaal dat voordeel haalt uit  de huidige situatie! 
 

 

 

Vergeet ook Rhodium niet... 

Zoals bijna exact één maand geleden voorspeld in deze nieuwsbrief, is de koers van rhodium opnieuw aan een rit naar boven bezig:

 

 

Het verschil met Palladium? De prijs van Rhodium zou nog maal vier moeten, om het vorige record te evenaren...