Enkele weken geleden schreven we "Platina aankopen is dus echt niet het gekste idee waar we de komende jaren in deze nieuwsbrief mee gaan afkomen!"

De koers van Platina is duidelijk nog niet onder de indruk van ons idee, het metaal staat blijkbaar nergens nog op de radar...

Maar het land waar 70% van de wereldwijde aanvoer van Platina vandaan komt, Zuid-Afrika, zit sinds eergisteren wel officieel in een recessie!

(Voor wie niet fervent met economie bezig is, even meegeven dat we van een recessie spreken, indien de economische groei in een land minstens 2 kwartalen na elkaar negatief is.)

Je moet ook echt niet al onze nieuwsbrieven van de afgelopen maanden gelezen hebben, om te weten dat wij niet echt hoog oplopen met het regime in Zuid-Afrika vandaag. Voor ons is deze recessie dus allerminst een verrassing.

Voor veel experts was dat wel zo, want er werd een groei van +0,6% verwacht voor de economie.

Niet dus, met -0,7% voor het tweede kwartaal, na de -2,2% voor het eerste kwartaal, zit het land officieel in een recessie.

Omdat problemen zelden alleen komen, geven ook drie van de vier grote ratingbureaus Zuid-Afrikaans schuldpapier intussen de rating “JUNK” (rommel).

Tja... Wanneer politici in Zuid-Afrika bijna exact hetzelfde willen doen, als hun collega's die Zimbabwe effectief "om zeep" hielpen begin jaren 2000...

Dat verhaal eindigde in Zimbabwe effectief met hyperinflatie en een economie die tientallen procenten kromp. We hebben mogelijkerwijs dan nog wel wat voor de boeg...

Maar voor landbouw bijvoorbeeld, lijkt het nu al een kleine ramp. 

In het eerste kwartaal daalde de output van de landbouw al fors, met maar liefst 33%. Voor het tweede kwartaal was beterschap verwacht, maar het werd opnieuw een krimp en geen kleintje…

De omzet uit de landbouw moest opnieuw met maar liefst 29% achteruit.

Experts wijzen op oorzaken zoals de relatief sterke Rand en serieuze problemen met droogte in delen van het land.

Wij zijn geen experts op landbouwgebied, we zien enkel de cijfers passeren en hebben onze bedenkingen... 

Wat we wel denken te weten, is dat wanneer je concrete plannen hebt om de (blanke) boeren hun grond af te nemen, met als doel om die grond te “herverdelen”, dat de productie vervolgens zal dalen en niet (snel) meer zal herstellen.

Het aangehaalde probleem van de relatief sterke Rand, lijkt zichzelf alvast ook "op te lossen", de Rand staat de laatste dagen flink onder druk tegenover de dollar.

Een andere sector die momenteel bloedt in Zuid-Afrika, is de mijnbouwsector!


Wij hebben in dit segment nu het meeste interesse in de bedrijven die de "pech" hebben dat ze platina uit de grond halen. (en Rhodium als bijproduct)

Niemand kan nog geld verdienen met het delven van Platina.


De nummer twee van de wereld, Impala Platinum, sluit de komende maanden vijf van haar elf operationele "schachten". Tegelijk verliezen zo'n 13.000 mijnwerkers hun job.

Nummer drie wereldwijd is Lonmin (ook Zuid-Afrika). De prestatie van het bedrijf voor haar aandeelhouders, is er eentje voor de recordboeken. Helaas niet in positieve zin.

Aandeelhouders van Lonmin verloren de laatste tien jaar (afgerond) 99,8% van hun investering.
Op dit moment vecht het bedrijf eigenlijk gewoon tegen het faillissement en het heeft gepland de komende twee en een half jaar 12.600 werknemers te bedanken voor bewezen diensten.

Een nieuwe stierenmarkt voor de prijs van Platina, zelfs als die morgen al start, komt dus onherroepelijk te laat voor deze bedrijven. Er is echte schade aan hun activa, die niet even ongedaan kan worden gemaakt, indien de prijs nu toch snel hoger gaat.

Mijnbedrijven zoeken deze problemen natuurlijk zelf op, maar dat is een verhaal voor een andere keer...


Voor aandeelhouders lijkt het dus hopeloos, fysiek edelmetaal daarentegen... Dat is waar heel dit verhaal voor ons interessant wordt:

Platina is een edelmetaal dat vooral in de industrie wordt verbruikt, net zoals Rhodium, Palladium en eigenlijk ook Zilver.

Platina is dus niet zoals Goud, waarvan er uiteindelijk grote bovengrondse voorraden zijn.

Die bovengrondse voorraden voor goud zijn trouwens een 
voordeel voor de rol die goud speelt in het financieel systeem, maar meer daarover binnenkort!

De komende jaren zal de aanvoer van Platina uit mijnen, zonder enige twijfel, afnemen. 

Bovendien, hoe langer de prijs in de buurt van huidige niveaus blijft, hoe meer extra productie verloren zal gaan.

Dat wordt interessant voor Platina zelf, de prijs moet immers vroeg of laat opnieuw in een stierenmarkt (bull market) terecht komen... Maar dat wordt ook interessant voor Rhodium!

De prijs van Rhodium zit wel al duidelijk opnieuw in een stierenmarkt en de productie (+recyclage) kon de laatste jaren de vraag al niet bijhouden. Al minstens sinds 2014 gaan de bovengrondse stocks van Rhodium naar beneden.

Stierenmarkten in Rhodium zijn historisch gezien ook spectaculair, waarbij de koers snel naar veelvouden kan.

Niemand heeft het geluk om net op de bodem te kopen en ook weer net op de top te verkopen, maar bijvoorbeeld:

Tussen het jaar 1997 en 2000, ging de koers (ongeveer) maal 14.

Tussen 2004 en 2008 was de koerswinst uiteindelijk een maal 23 in prijs!!! 

 

 

Rhodium in USD, koers van 09/2000 tot 09/2018. Piek in prijs = 2008

 

 

Vandaag doen we geen voorspelling over de uiteindelijke top van de huidige cyclus, we kunnen onmogelijk weten waar de top zal liggen. 

Vermits Rhodium heel dikwijls gevonden wordt in net dezelfde ertsen dan Platina, maar dan in veel kleinere hoeveelheden, produceren de platina mijnen ook ons Rhodium.

Minder Platina productie betekent dus ook, "één op één", minder Rhodium productie!

DAN KOMT NOG DE GROTE JOKER:

Het overgrote gedeelte van al deze productie, moet uit Zuid-Afrika komen!

Politieke problemen betekenen echte problemen voor heel veel mensen. Wanneer de problemen in Zuid-Afrika groter zouden worden, gaan we deze heel zeker niet toejuichen...

Maar je kan de werkelijkheid tegelijkertijd ook niet ontkennen, het is dejoker voor de prijzen van Platina en Rhodium!


De prijs van Platina moet ergens in de toekomst opnieuw evolueren naar een bull market! Via deze link kan je al het Platina vinden op goud999.com...

EN de niet meer te vermijden problemen bij de productie van Platina, maken veel kans om de Rhodium prijs blijvend een duwtje in de rug te geven.

Rhodium koop je best vrij van btw. Al het Rhodium dat we aanbieden, kan je op onze website HIER terugvinden (tip: let ook op de nieuwe 1/10 Oz baartjes).
Meer info? Kunnen we je helpen met het plaatsen van een order?

Contacteer ons via info@goud999.com of T: 0032 494 40 20 20.
Tot binnenkort!