We krijgen pas vuurwerk in de edelmetalen als beleggers uit “veilige” obligaties vluchten. Daar zijn we op dit moment nog niet aan toe. 

 

Ondanks de ongeziene crash van langlopende obligaties waarbij de iShares 20 Plus Year Treasury Bond ETF (ticker TLT) 50% in waarde verloor, blijven obligaties cash aantrekken van particuliere beleggers. 

 

Maar ondertussen gebeurt er wel iets opmerkelijks op de financiële markten. De volatiliteit van goud is op dit moment namelijk lager dan de volatiliteit van overheidsobligaties. 

 

De markt zegt hier dus dat goud een lager risico heeft dan obligaties! Een tijdelijke anomalie of een paradigma shift?

 

Ik gok op dat laatste. Markten kunnen soms irrationeel zijn maar over het algemeen zijn ze behoorlijk efficiënt in het vroegtijdig herkennen van belangrijke trends. 

 

En dé trend voor de komende jaren is de bewustwording dat niet staatsobligaties de veiligste belegging zijn, maar wel goud. Het is een vergeten les die we op de harde manier zullen herontdekken. Gedurende duizenden jaren was goud namelijk de manier om vermogen vast te houden. Het is pas sinds enkele decennia dat staatsobligaties die rol hebben overgenomen. 

 

We gaan dan voorbij aan het feit dat beleggers in overheidspapier op langere termijn aan het kortste eind trekken en hun kapitaal kwijtspelen via defaults of torenhoge inflatie. 

 

Je kent allemaal wel die berekeningen met samengestelde interest over langere periodes? Wie 1.000 euro belegt tegen 4% over een periode van 400 jaar eindigt met 6,5 miljard euro. Je zou dan toch verwachten dat er families zijn die op deze manier een enorm kapitaal weten te vergaren? Families die generatie op generatie een bescheiden rendement weten te realiseren en schatrijk worden via de samengestelde interest? 

 

Dit soort verhalen lees je echter nooit. We horen enkel het tegendeel. De rijke families van honderden jaren geleden hebben gewoonlijk hun fortuin kwijtgespeeld. 

 

Hoe komt dat? Mijn theorie is dat ze zich steeds laten verrassen door een vloedgolf. Zoals de depressie van de jaren ‘30. Of de torenhoge inflatie na de oorlog. Of de bankencrisis in 2008.

 

Noah liet ons in het Oude Testament al eens zien dat je een vloedgolf enkel kan overleven door je tijdig naar de ark te begeven.

 

Het is een kapitale fout die spaarders en beleggers keer op keer lijken te maken. Ze laten zich hypnotiseren door een compleet fout narratief. Het idee dat aandelen, obligaties en vastgoed altijd een betere belegging zijn dan goud. Goud brengt immers niks op. Je krijgt noch dividenden, noch rente, noch huur. 

 

Waarom zouden we dan in goud beleggen?

 

Omwille van die vloedgolf dus. Eens om de zoveel tijd komt er een perfecte storm die heel je vermogen wegspoelt. Daarvoor koop je dus goud. 

 

En ik zal het nog eens herhalen: de goudprijs gaat pas knallen wanneer steeds meer beleggers tot het inzicht komen dat staatsobligaties helemaal niet veilig zijn en enkel goud die rol kan spelen.