We hebben het in deze nieuwsbrief misschien net te weinig over de basis van het hele verhaal rond edelmetaal vandaag, goud!

Nu er gisteren "iemand" op minder dan 1 minuut voor minstens 2,2 miljard dollar aan papieren goud verkocht heeft, willen we een gedeelte van onze globale analyse over goud meegeven.

De "aanval" op de papieren goudprijs deed de prijs snel 20 dollar per ounce dalen. Sindsdien recupereerden we een stuk van de plotse daling, maar geen van beide bewegingen is belangrijk in het grote plaatje: 

(deze nieuwsbrief is net zoals de vorige wat langer geworden dan anders, volgende keer proberen we weer wat bondiger te zijn)

Andere edelmetalen, Zilver, Platina, Palladium, en Rhodium kunnen onder bepaalde omstandigheden een 
betere koersprestatie neerzetten dan goud, vandaag kan je bovendien geen enkele van de voornoemde metalen duur noemen...

Maar uiteindelijk is en blijft goud het fundament, zoals de fundering van een woning. 

Eigenlijk wil je op geen enkel moment helemaal zonder goud zitten.


Als je maar heel oppervlakkig kijkt en niet teveel of te lang nadenkt, lijkt goud niet meer te passen in deze moderne financiële wereld. Sterker nog, wie zijn spaarpot wel met goud beschermt, daar moet toch echt iets mis mee zijn...

Weten die mensen dan niet dat goud zelfs geen rente opbrengt???

Ook vermogensbeheerders nemen die route met het grootste gemak. Van de tien vermogensbeheerders die de krant de Tijd (netto) enkele weken geleden aan de tand voelde, was er welgeteld ééntje die haar klanten een (minieme) positie in goud voorstelde, wanneer gevraagd werd hoe ze 1 miljoen euro zouden beleggen.

Om het nog straffer te maken, het voorgestelde "goud" waarin die ene vermogensbeheerder dan wel zou beleggen, was helemaal geengoud, maar de ETF SPDR Gold Shares (GLD). 
Die ETF is natuurlijk de beste manier om helemaal geen goud te hebben, wanneer je het nodig hebt...

Het doet ons ook denken aan een presentatie die we enige tijd geleden bijwoonden van een Europese grootbank voor haar vermogend cliënteel: "goud is interessant voor een stukje van je portefeuille, maar koop het niet fysiek, kies in de plaats voor de goudmijnen!

Simpele zielen...(?)

En dat is steeds een opvallende vaststelling, de haast kinderlijke ongeletterdheid van "specialisten" wanneer het over goud gaat. (op zijn minst naar het grote publiek, binnenskamers gaat het er af en toe anders aan toe)

Het is zeker ook niet enkel en alleen omdat er met goud voor bankiers (bijna) niks te verdienen valt aan commissies (al is dat ook een factor). Goud staat gewoon voor fysieke rijkdom, een ultieme tastbare reserve, in een wereld waar alle activa steeds meer opschuiven naar het virtuele.

Vermogensbeheerders zijn simpelweg "groot" geworden in deze "moderne" financiële wereld, een wereld die ook persoonlijk voor hen financieel heel goed is geweest.

Geen groot complot dus, wel simpelweg onze menselijke aard...

De realiteit is natuurlijk dat goud vandaag nog steeds wel heel belangrijk is in het financieel systeem, nu en vooral in de toekomst!

Dit kunnen we illustreren, door even te kijken naar wat in eerste instantie slechts een klein stukje lijkt van de goudmarkt:

Heel wat landen en hun Centrale banken, wapenen zich vandaag voor een toekomst waarin goud een grote(re) rol speelt. Zo raakte enkele dagen geleden bekend dat de Centrale Bank van Rusland, enkel in de maand mei van dit jaar, maar liefst 22 ton goud toevoegde aan haar reserves! 

De Russische goudreserves staan intussen op zo'n 1700 ton en benaderen de (officiële) reserves van China, een andere actieve koper van goud. 

22 ton goud kunnen we ons niet zo goed voorstellen, maar dat is een hele berg goud. Elk van de paletten in de foto hieronder, draagt ongeveer 80 staven van 12 kilogram, bijna 1 ton goud:

 
 

Alle Centrale banken samen, hebben intussen zo'n 35 000 ton fysiek goud. (minimum zouden we zeggen, maar dat is een verhaal voor een andere keer)

Die 35 000 ton is goed voor bijna 20% van al het goud dat ooit werd gedolven. Centrale banken zijn duidelijk een bijzonder grote factor in de fysieke goudmarkt.

De fysieke goudmarkt bestaat uit al het goud dat ooit werd ontgonnen, naar schatting tussen 190 000 en 200 000 ton.

Dat is ook speciaal en specifiek voor de goudmarkt: Bijna al het goud dat ooit werd gedolven bestaat vandaag nog. (bijna al het zilver dat ooit werd gedolven, is niet voor de markt beschikbaar. Veel zilver ligt zelfs op stortplaatsen)


De beschikbare hoeveelheid is voor goud eigenlijk een enorm voordeel! Grote kapitalen kunnen immers in deze grote en liquide markt behoorlijk makkelijk "bewegen" (in- en uitstappen).

Helaas bleek dit voordeel sinds de jaren 1970 nog niet groot genoeg!

Al het goud ter wereld is vandaag ruw geschat een 7,2 biljoen euro waard (€ 7 200 000 000 000 of € 7 200 miljard), dat is veel, maar verbleekt bijvoorbeeld bij de bedragen die tegenwoordig in de valutamarkten rondgaan. 

Daarom moest er een papieren goudmarkt komen, een markt waarin de grote vraag naar goud kon worden "gebufferd", een extra dimensie in de goudmarkt, die het fysieke metaal afschermt.
(vele "goldbugs" benaderen dit vanuit een andere hoek en stellen dat Centrale en commerciële banken de goudprijs manipuleren)

De enige reden waarom fysiek goud vandaag nog niet aan een veelvoud van de huidige prijs noteert, is dus het bestaan van deze afgeleide markten.

"Papieren goud" kreeg echt de wind in de zeilen vanaf het midden van de jaren 1990 en is ongelofelijk succesvol gebleken. 

Westerse beleggers waren ook niet zo moeilijk te overtuigen. Waarom de moeilijke taak op jezelf nemen om fysiek aan te kopen en dan een manier te zoeken om het veilig te bewaren, als je ook een mooi papiertje kan kopen (of zelfs gewoon cijfers op je computerscherm)!

Dit is zo succesvol, dat er tegenwoordig naar schatting 6 000 ton goud per dag verhandeld wordt, enkel en alleen op de Londense LBMA markt. Deze goudhandel verloopt volledig "Over The Counter" (OTC) en dus niet via een officiële beurs.

6 000 ton betekent een omzet van meer dan 200 miljard euro per werkdag! Allemaal quasi zonder een spoor na te laten. Op minder dan 35 dagen verhandelt men daar dus zo maar even al het goud dat OOIT werd gedolven.
De volledige wereld jaarproductie verhandelen ze dan weer elke dag twee keer!

Nog een voorbeeld om de relatieve grootte te duiden: Het bbp van België en Nederland samengeteld, wordt tegen dit tempo op minder dan zes dagen verhandeld!

Met de wetenschap van de volumes in Londen, kan je ook een besluit nemen over de onder goudbeleggers veelbesproken futuresmarkt, de "Comex" (CME) in New York:

De Comex is een "side show" met minder dan 10% van het volume van Londen, verlies er dus uw tijd niet aan! 
(Zelfs wanneer er dus 2,2 miljard op één minuut wordt verhandeld/gedumpt is de Comex niet het centrum van de goudhandel)

Bovendien: Wie stelt dat de Comex niet failliet 
kan gaan, heeft gelijk denken we. Maar wie tegelijk stelt dat er daarom geen probleem zal ontstaan met papieren goud, vergist zich schromelijk!!!

"Gold Bugs" moeten niet met vinger wijzen naar banken die de boel belazeren op de papieren markten, dat spel gaan ze nooit winnen!
We hebben in goud geen activisten nodig die scheve situaties op de verkeerde plaatsen willen gaan rechtzetten...

We hebben trouwens ook geen nieuwe gouden standaard nodig, daar gaan we niet meer naartoe! Alle "specialisten" die ijveren voor zo'n nieuwe gouden standaard, blijkbaar heeft zelfs Trump er enkele daarvan in zijn kabinet zitten, mag je dus vanaf nu negeren ;)

Onze overtuiging is dat fysiek goud vandaag compleet verkeerd geprijsd is, EN dat dit geen eeuwigheid meer zal duren alvorens de echte waarde van goud naar voor komt.

Een herwaardering van goud dus, die in één keer zal komen, op vrij korte tijd. De grootste stap in bijzonder lange tijd!

Op prijs van goud in de toekomst kunnen (en willen) we geengarantie geven, zo werkt het niet
We willen het je wel zo makkelijk mogelijk blijven maken, om via goud999 fysiek edelmetaal aan te kopen en te verkopen.

Goud aankopen kan bij ons makkelijk en in alle vertrouwen, via onzewebsite of (tijdens de kantooruren) via 0032 (0) 494 40 20 20.

Alle gouden munten zijn vandaag een goed idee, maar kijk misschien zeker naar de Franse Napoleons bij de Historische gouden munten.

 
  • Orders vanaf € 7 500,00 worden in de Benelux gratis (en verzekerd) verzonden.
  • Afhalen op onze kantoren kan steeds na afspraak.
  • Bovendien kunnen wij je ook helpen met de verzekerde opslag van fysiek edelmetaal, wanneer je niet zelf over een veilige kluis beschikt! 

 
Tot binnenkort!
 
 
P.S. Nieuw voordeelpakket!

Vandaag lanceren we voor het eerst een voordeelpakket dat voor het grootste gedeelte uit goud bestaat.

De focus? 50 jaar Krugerrand, 1967-2017.
  • Dit pakket wordt bij aankoop vandaag ook GRATIS verzonden in de Benelux!!!
  • We kunnen een redelijk aantal pakketten samenstellen uit onze stock. Wacht echter niet te lang, uiteindelijk is de voorraad beperkt!
 
Dit is je kans om een heel interessant stuk van 50 jaar Krugerrand aan je verzameling munten toe te voegen! (Details HIER op onze website). 

 
 
Disclaimer: Deze nieuwsbrief is niet bedoeld als financieel advies en mag dus ook niet zodanig worden geïnterpreteerd. De nieuwsbrief wordt met zorg samengesteld, toch kunnen we geen enkele garantie geven m.b.t. de inhoud. Onder geen enkele omstandigheid kan of kunnen de uitgever of aan de uitgever gelinkte vennootschappen aansprakelijk worden gesteld voor eventuele geleden verliezen of gederfde winst op basis van de informatie in deze nieuwsbrief. 

Copyright © 2017 Solide Precious Metals, All rights reserved.