We laten met goud999 heel graag zien, dat er een belangrijk fundamenteel verschil zit tussen het beleggen in mijnbouwaandelen en fysiek edelmetaal. (onze voorkeur is natuurlijk meteen duidelijk)

Sinds enkele maanden volgen we de platina markt met wat meer interesse dan voorheen. Je kan eventueel ons meest uitgebreide artikel tot nu toe over platina hier ook nog eens terugvinden.

Het is perfect mogelijk, waarschijnlijk zelfs, dat we met platina "goed op tijd" zijn. De prijs oogt alvast wel heel goedkoop, maar een echte opgaande trend is er simpelweg nog niet.

Een verschil tussen platina prijs en goudprijs van meer dan 300 dollar, blijft evenwel redelijk uniek...

Een artikel op Bloomberg van een tiental dagen geleden trok onze aandacht:

Lonmin plc blijkt één van de meest geshorte bedrijven op de gehele Londense beurs. Speculanten duwen de prijs van de aandelen van het bedrijf dus de dieperik in...

Lonmin heeft een hoofdkantoor en beursnotering in Londen, maar de activiteit vindt plaats in Zuid Afrika. Daar is het gewoon de derde grootste platina producent (en meteen ook de derde grootste producent ter wereld).

Je hoeft het bedrijf niet in detail te analyseren om te zien dat Lonmin, niet voor het eerst trouwens, een gigantisch probleem heeft.

De reden is simpel: De mijnen van Lonmin kunnen onmogelijk allemaal overleven aan de huidige platina prijs, het bedrijf stapelt de verliezen vandaag op. De kredietfaciliteiten die het bedrijf vandaag heeft, lopen blijkbaar bovendien nog slechts 2,5 jaar...

Er blijft dus enkel hoop, hoop dat de platina prijs voldoende snel van richting verandert en flink stijgt.

Anders kan het bedrijf enkel opnieuw uitstel verkrijgen, door nogmaals bij de aandeelhouders voor vers geld aan te kloppen.

Eind 2015 moest men dit reeds doen, de aandelen namen een enorme duik... Sinds 2008 ging er reeds meer dan 99% (!) van de waarde verloren. 

Tien jaar geleden was de beurswaarde van Lonmin nog meer dan 45 miljard dollar. Sindsdien heeft het bedrijf ook nog eens 1,7 miljard dollar van investeerders opgehaald via kapitaalverhogingen.

Maar vandaag is Lonmin op de beurs nog slechts een kleine 200 miljoen dollar waard.

Qua waarde vernietiging kan dit tellen!

Wie wil inspelen op een herstel van de platina prijs, daar is immers heel wat voor te zeggen, kan dat enkel en alleen met zekerheid in het fysieke metaal doen.

De mijnbouwaandelen moeten op korte termijn rekenen op een forse trend ommekeer van de platina prijs, om geen (bijkomende) onherstelbare averij op te lopen.

Bij fysiek platina speelt dat tijdsaspect gewoon niet. Bovendien is de prijs ontwikkeling simpel, ze volgt gewoon de platina prijs, geen verrassingen...

Onze aanbieding: Platina vrij van btw, HIER terug te vinden (fysiek opslag in Londen). Platina Munten van 1 ounce vind je dan weer HIER(prijs btw inbegrepen voor de munten). Tot binnenkort!
 
P.S. 
Ook bij het zilver zorgt er iets/iemand voor een koopjesperiode. Een monsterbox Philharmoniker was dit jaar nog niet zo goedkoop!

P.P.S
Nog beschikbaar, Krugerrand pakket:


 
 
Disclaimer: Deze nieuwsbrief is niet bedoeld als financieel advies en mag dus ook niet zodanig worden geïnterpreteerd. De nieuwsbrief wordt met zorg samengesteld, toch kunnen we geen enkele garantie geven m.b.t. de inhoud. Onder geen enkele omstandigheid kan of kunnen de uitgever of aan de uitgever gelinkte vennootschappen aansprakelijk worden gesteld voor eventuele geleden verliezen of gederfde winst op basis van de informatie in deze nieuwsbrief. 

Copyright © 2017 Solide Precious Metals, All rights reserved.