Wikileaks, de website waar "klokkenluiders" terecht kunnen om anoniem documenten te plaatsen, diept soms ook documenten op die niet alleen over het geopolitieke gaan, maar gewoon over goud zelf:

Zo vonden we dit keer een diplomatieke telegram, die heel goed illustreert waarom de goudmarkt vandaag is wat ze is EN die ons alleen maar bevestigt, in de analyse die we van de goudmarkt gemaakt hebben.

Als we "onze analyse" zeggen dan betekent dat natuurlijk niet dat wij het warm water hebben uitgevonden, maar deze analyse is wel het gevolg van een reis die toch al in 2002 startte.

Zestien jaar geleden brachten bezorgdheden over inflatie en stabiliteit van euro en dollar, ons al naar goud. (een kilo goud kostte ongeveer € 10.000,00)

Het is helemaal niet moeilijk om toe te geven dat we in de jaren na 2002 nog bijzonder veel te leren hadden over deze moderne goudmarkt, voortschrijdend inzicht en zo... 

Maar dat is meteen ook het mooie aan goud.

Je moet geen financieel expert zijn, om in te zien dat goud in je spaarpot gewoon nuttig is. Hoeveel goud je daar in stopt (in % van je vermogen), hangt gewoon af van je eigen voorkeur.

Hoe meer wantrouwen je hebt t.o.v. het huidige financiële systeem, hoe meer % van je vermogen in fysiek goud terecht zal komen...

Terug naar de actualiteit van de dag en die van 1974:

Wikileaks publiceerde dus een diplomatieke telegram uit december 1974, die voor ons tot nu toe onbekend was: (link naar de bewuste telegram: https://wikileaks.org/plusd/cables/1974LONDON16154_b.html


De telegram bevat een verslag met de visie van wat later de LBMA zou worden. De "club" van Londense goudhandelaren, die voor zichzelf de taak ziet om meer dan 90% van AL het goud in de wereld te verhandelen.

We stelden in deze nieuwsbrief al meermaals dat goud uiteindelijk een politiek metaal is en het "onder controle" houden van dat goud, was natuurlijk ook al in de jaren 1970 van het hoogste belang.

Enkele jaren eerder, in augustus 1971, had President Richard Nixon de laatste link van geld met goud doorgeknipt, door ook de omwisseling van de dollar in goud "tijdelijk" op te schorten.

(Wat Nixon op TV verkondigde op 15 augustus 1971 kan je eventueel ookhier bekijken op Youtube. Merk op dat Nixon de schuld in de schoenen van de speculanten schuift, terwijl het natuurlijk de VS zelf was die de dollar blijvend wou overwaarderen in die tijd)

Die "tijdelijke" opschorting van de omwisselbaarheid van dollars in goud aan 35 dollar per ounce, is vandaag natuurlijk nog steeds van kracht. 

Waar de VS in het verleden dus beloofde om elke 35 dollar om te wisselen voor één ounce goud, noteert de goudprijs bij moment van schrijven zo'n 1310 dollar per ounce, in plaats van 35...

De prijs van goud steeg sinds 1971 dus met een factor x37, goed voor zo'n 9,25% rendement per jaar, maar dat is zelfs ons belangrijkste punt vandaag niet:

Goud moet zo lang mogelijk onder controle worden gehouden (en onder controle betekent natuurlijk UIT de handen van het grote publiek). Om dit in de jaren 1970 te bewerkstelligen, moest er volgens de goudhandelaren eind 1974 een goud futuresmarkt worden gecreëerd.

De handel op papier zou volgens de voorspelling van 1974 snel veel groter worden dan de "echte" handel van fysiek goud in munten en baren. Bovendien zouden de bijhorende grote schommelingen in prijs, er voor zorgen dat de vraag van het (Amerikaanse) publiek naar goud op lange termijn maar koeltjes zou zijn.

We weten vandaag dat het advies van de "bullion banks" aan de politiek helemaal en tot op de letter gevolgd werd, aangezien in 1975 de handel in papieren goud futures startte. 

Eind jaren 1970 werd het wel alsnog even spannend, zelfs met een actieve papieren goud (futures) markt, toen "olie" op goud ging bieden, de prijs richting 850 dollar per ounce ging en bijna niet meer onder controle kon worden gehouden. 

De olieproducerende landen boden immers NIET alleen op de futures, ze wilden de effectieve levering van fysiek goud en DAT gaat zomaar niet...

Maar de producenten van olie kregen een deal waar ze geen nee tegen konden zeggen en de goudmarkt bleef uiteindelijk helemaal onder controle tot rond de eeuwwisseling.

Sinds het jaar 2000 zitten we duidelijk in een nieuwe fase van de goudmarkt (en ons financiêel systeem) en daarin kunnen we twee verschillende periodes of hoofdstukken onderscheiden (die gaan we binnenkort wel eens tonen).

Het interessantste stuk, laten we dat een derde hoofdstuk sinds 2000 noemen,  moet echter nog komen!

Wat ons betreft is het onvermijdelijk DAT dit er aankomt. (Er zijn bovendien voldoende hints zodat we waarschijnlijk niet al te lang meer moeten wachten op dat onvermijdelijke)

Tot dan, is het goed om weten dat de enige reden waarom je nu nog goud kan aankopen rond €36.000,00 per kilogram, het bestaan is van een papieren (futures) goudmarkt.

Zonder deze goud futuresmarkt, zou de prijs intussen een veelvoud bedragen van € 36.000,00. Al in 1974 wisten de "insiders" in de goudmarkt dat, op basis van de gevonden telegram, al heel goed!

Goud is en blijft dus een verhaal van politiek en van de gezondheid van ons volledige financiële systeem. 


Geen fysiek goud aan je spaarpot toevoegen, betekent echter meteen de volledige 100% vertrouwen hebben in het Internationale Monetaire enFinanciële Systeem van vandaag.

Een "oud" systeem sinds 1971 dat is blijven scheef groeien en bijgevolg stilaan op zijn laatste benen loopt.

Met alles wat we de laatste tien jaar zagen passeren, wie kan dan in alle ernst beweren dat hij/zij een volledig vertrouwen heeft in dit systeem van banken, centrale banken en overheden? 

Hoeveel % van je vermogen wil je IN het systeem (IMFS) houden en hoeveel % wil je er BUITEN aanhouden? (vragen die je enkel voor jezelf kan beantwoorden) 

BUITEN dat systeem, staat enkel goud. Gelukkig is dat goud vandaag gewoon beschikbaar en als wij daarvoor een tip mogen geven:

Kijk bij de gouden munten zeker naar de 2018 Golden Eagles en voor degoudbaren hebben we sinds deze week ook de PAMP Fortuna goudbaren in aanbieding!

Vragen over edelmetaal of telefonisch bestellen? Neem contact met ons op via T: 0032 494 40 20 20 of via e-mail.

Tot binnenkort!

Het goud999 team.