Eerder deze week toonden we onderstaand grafiekje, het blijkt gewoon dat december in het verleden steeds een goed moment was om zilver aan te kopen:
 

klik op de grafiek voor een groter formaat.

Hoewel we zelf overtuigd zijn en gewoon weten dat er cycli bestaan, verbaasde het resultaat van onze kleine proef ons toch nog in de positieve zin. Gemiddeld +30,75% van het laagste punt in december, tot het hoogste punt in prijs voor einde maart van het jaar daarop!

In de huidige decembermaand zien we bovendien ook nog eenfundamentele reden waarom de zilverprijs wel eens kan stijgen de komende maanden!


Daarvoor moeten we op zoek naar de plaats waar de prijs van zilver uiteindelijk bepaald wordt, de papieren markten!

Een stuk van deze markt is gereguleerd, een nog groter stuk NIET...

De gereguleerde markt noemen veel beleggers nog steeds bij z'n oude benaming, de "Comex", maar eigenlijk valt de futuresmarkt vandaag de dag onder de CME groep.

Op deze futures markt ontmoeten producenten, industriële gebruikers en speculanten elkaar.

Industriële gebruikers van zilver verzekeren er hun aanvoer van het metaal. Mijnbouwbedrijven verkopen er (meestal via tussenpersonen) hun productie. 

Hedge Funds, banken, grote en kleine speculanten komen er ook samen om gewoon op de prijsevolutie van zilver te "gokken".

Veruit de grootste omzet op de Comex gebeurt in die categorie.

Zilver dat enkel in contractvorm wordt verhandeld, zonder enige levering of beweging van fysiek zilver!


We horen dikwijls dat deze futuresmarkt "perfect" klopt, dat elke LONG en SHORT bijgevolg verantwoord zijn en dat de onderliggende fysieke voorraad aan zilver bijgevolg voldoende is.

Wij zijn een "lichtjes" andere mening toegedaan en we willen nooit actief aanwezig zijn in die markt, maar dat is niet het onderwerp vandaag...

We vellen ook geen enkel oordeel over deze markt op dit moment. We erkennen gewoon de realiteit, dat betekent dat de "Comex" wel belangrijk is vandaag, om de zilverprijs voor ons allemaal te bepalen!

(wij hadden natuurlijk liever dat de zilverprijs in het "fysiek" werd bepaald, daar zijn we echter vandaag heel duidelijk nog niet!)


De situatie die we vandaag zien, lijkt al sterk op die van midden juli dit jaar. Toen lieten we ons verleiden tot de uitspraak dat "de kans op een rally groot was"...

Uiteindelijk steeg de prijs van zilver vanaf de bodem op 6 juli, tot de top in september, met 28%. (en misschien nog beter, vandaag staan we nog slechts 13% boven die bodem van in juli!)

De rally heeft dus heel wat van haar pluimen gelaten, zoveel is duidelijk. 


Om de kans van nu te zien, moeten we even de deelnemers aan dit "casino" benoemen...

Als we het heel oneerbiedig willen voorstellen, heb je de professionals versus de amateurs. De professionals hebben het meeste kans om te winnen, de amateurs betalen meestal het gelag...

De professionals, dat zijn de commerciële handelaren. 

Eén activiteit waar ze zich mee bezig houden, is bijvoorbeeld het aankopen van "echt" zilver uit de mijnen. 

Deze aankopen worden in prijs vastgelegd, voordat de effectieve levering van het zilver uit de mijnen plaats vindt.

Om hun blootstelling aan de schommelingen van zilver in te dekken, gaan de commercials dit zilver simpelweg al even verkopen op de Comex. 


Zo zitten ze dus SHORT in de futures (Comex), maar er komt in de toekomst "echt" zilver bij hen binnen. Op die manier is het mogelijk dat som van de delen een relatief neutrale positie is...

De Hedge Funds daarentegen zijn er enkel om op prijsverschillen tegokken en zitten quasi altijd LONG (verwachten dat de zilverprijs gaat stijgen)

Hedge Funds houden zich ook (behoudens misschien een grote uitzondering hier en daar) niet bezig met het aankopen en laten leveren van zilver... Daar zijn ze te verfijnd en te slim voor, papieren "trades" in zilver, dikwijls met geleend geld, dat is "the way to go" (not).

Om het nu iets te simpel voor te stellen en toch nog correct te blijven: De Hedge Funds zitten LONG zilver met een flinke portie geleend geld. De commercials SHORT met toegang tot "echt" zilver indien het nodig blijkt (in geval van nood).

Vervolgens gaat de markt open en je mag drie keer raden wie er meestal geld kan verdienen!

Telkens de Hedge Funds "volle bak" in zilver gaan, zijn ze uiteindelijk kwetsbaar. Er gebeurt vervolgens wel weer "iets" waardoor de prijs een terugval kent.

Het ene na het andere fonds wordt gedwongen te verkopen, de prijs daalt steeds verder tot bijna alle speculanten zijn gaan lopen, of naar de SHORT kant zijn opgeschoven.

Dat is het moment waarop de prijs bijna altijd keert en onze Hedge Funds en andere speculanten weer op het verkeerde been zet..

Heel de weg naar beneden hebben de Commercials (professionelen) het zilver dat de Hedge Funds verkochten gebruikt om hun short posities af te bouwen (heel dikwijls met winst dus).

Wanneer de Commercials vinden dat er genoeg aan de boom werd geschud en de zwakke handjes uit de markt zijn, dan pas kan de prijs opnieuw aan een periode van stijging beginnen.

Uiteindelijk denken we dat er in de komende jaren wel eens een echt "accident" zal gebeuren in de papieren markten, maar vandaag functioneren ze duidelijk nog gewoon op deze manier.

Tot de markt fundamenteel verandert, zijn weinig speculanten op de Comex "goed" voor de prijsontwikkeling van zilver in de weken en maanden daarna.

Veel speculanten in de markt betekent dan weer opletten met de korte termijn...

Hoog tijd dus voor de positionering van die speculanten op dit moment:

 

grafiek bron: barchart.com (klik op de grafiek voor een groter beeld)


Op de grafiek zien we de zilverprijs in dollar en onderaan de posities van drie types participanten in deze future.

De kleine speculanten in blauw (die zijn we in ons verhaal vandaag met opzet "vergeten"). De Hedge funds in het groen (Large Speculators/grote speculanten) en de commerciële partijen in het rood, onder de nul lijn (zitten per saldo SHORT).

Er is hier in deze nieuwsbrief geen ruimte voor een bespreking in detail, maar je krijgt wel snel een idee van hoe het werkt.

Bij bodems in de prijs komen de groene en rode lijn dichter naar elkaar toe (zie grafiek). Wanneer de koers een top nadert, staan ze ver uit elkaar...

De update van vorige week was ook de grootste beweging in minstens vijf jaar tijd! Wij zagen in elk geval nog niet eerder dat zoveel speculanten op één week tijd de handdoek in de ring gooiden!

De prijs van zilver dan:
Deze week maandag (12/12) bereikte de zilverprijs met 15,61 dollar per ounce de laagste koers sinds de top in september. Vandaag staan we daar een kleine 3% boven. 

Hebben we het laagste punt van december al gezien? 

Besluit:

De toekomst voorspellen kunnen we nog steeds niet, we hebben welduidelijk laten zien dat het element "TIJD" de afgelopen 14 jaar in het voordeel van de maand december speelde.
EN
Hierboven tonen we aan dat ook in de "papieren" markten de weg is vrij gemaakt voor een rally...

Fysiek zilver kan je bij goud999 kopen en wij hebben zowel de kilomunten als de monsterboxen als tip!