In onze nieuwsbrief van vorige week, schreven we dat de meeste beleggers het onderscheid gewoonweg niet meer zien tussen fysiek goud en de markt voor "goudcontracten".

De ene markt is beperkt tot hoeveel goud er "echt" bestaat, de andere markt kan quasi oneindig worden uitgebreid. Tenminste, want er is natuurlijk wel een limiet voor de papieren markt: Net zolang de spelers in de markt het contract willen blijven gebruiken.

De overgrote meerderheid van deelnemers in de goudmarkt, maakt zich nog geen zorgen, zoveel is duidelijk.

Maar de groep die wel eieren voor haar geld kiest, wordt al wel steeds groter! 


Zo gaat nu bijvoorbeeld ook het Zwitserse staatspensioenfonds AHV/AVS voor fysiek edelmetaal. Van "papier" naar fysiek!

Het fonds, absoluut geen kleintje met bijna 35 miljard Zwitserse Frank in kas, heeft een positie van zo'n 2% in goud, in de vorm van SWAPS.

De adviesraad van het fonds, vindt het nu opportuun dat het fonds nog enkel en alleen in "echt", fysiek, edelmetaal belegt.

papier OUT, fysiek IN.

De beheerders van AHV/AVS, kregen dus de opdracht om hun "goudswaps" gedurende de rest van het jaar 2018 te ruilen,  voor een positie (van ongeveer 17.500 kilo denken we dan) aan fysiek goud...


De goudswaps moeten dus worden "geswapped" voor 17,5 ton fysiek goud.

Goud dat dan vervolgens ook duidelijk in Zwitserland zelf moet worden opgeslagen!We kennen nu de intenties van het AHV/AVS fonds, hoe groot is de kans dat deze operatie zal slagen in de resterende maanden van 2018?

17,5 ton goud betekent slechts een paar dagen aan "wereldwijde goudproductie" (3.000 ton per jaar), dus dat lijkt ons niet onoverkomelijk.

Bovendien is Zwitserland ook het land van de bekendste goudraffinaderijen.

Het goud dat al heel wat jaren vanuit het centrum van de goudmarkt (Londen) naar het Oosten vloeit, maakt bijna altijd eerst nog een tussenstop in Zwitserland. ("het Oosten" betekent meestal "China")

De standaard LBMA 400 ounce zware goudbaren (zuiverheid 995/1000) uit Londen, zijn niet wat de Chinezen bij voorkeur willen. In Zwitserland wordt het goud dus nog eens omgesmolten naar baren van 1 kilogram met zuiverheid 999,9/1000.

Ook vanuit de goudmijnen vloeit er heel wat goud naar Zwitserland, eveneens om te worden gezuiverd.

Er "passeert" dus meer dan voldoende goud door Zwitserland. Potentieel is er voldoende, zolang de papieren goudmarkt in tussentijd maar blijft functioneren, lijkt dat in orde te komen...

Als het goud tegen eind dit jaar ook echt ligt waar het moet liggen, verwachten we toch een behoorlijk triomfantelijk persbericht van het fonds.

Iets om in het oog te houden! Onze tips voor fysiek goud vind je hier en hier.


Ben je zelf nog belegd in papieren goud (Futures, turbo's, ETF's,...) en wil je die positie ruilen voor echt, fysiek goud?
Contacteer ons dan vrijblijvend voor bijkomende info over de mogelijkheden via +32 494 40 20 20 of info@goud999.com.Enkele andere, kortere, berichten om af te sluiten:

- Volgens de Zuid-Afrikaanse "minerals council", draait maar liefst 75% van de goudmijnen in Zuid-Afrika op dit moment per saldo met verlies.
Wij kunnen daar nog makkelijk aan toevoegen dat heel waarschijnlijk 100% van de Platina mijnen ook met verlies draaien...

Goud en Platina zelf, hebben daar blijkbaar geen last van  ;)

Zilver dan... We hebben eerlijk gezegd sinds december 2017 al drie maal gedacht dat de prijs van zilver "aan het vertrekken" was.

2018 laat ons echter een beetje op onze honger zitten, elke keer opnieuw werd een prijsstijging afgebroken.

Dat wijzigt natuurlijk absoluut niets aan wat er op lange termijn met de zilverprijs zal gebeuren...

Als we er van uitgaan 
dat de uitbraak er vroeg of laat komt, kan de reactie behoorlijk indrukwekkend zijn, wanneer er kapitaal naar de kleine zilvermarkt vloeit.   

Maar daar zijn we dus nog even niet. 

We vonden al wel onderstaand grafiekje op twitter, dat we je niet willen onthouden. 
Voor wat het waard is, de "whisful thinking" grafiek van JG:  


Fysiek Zilver? We hebben nog stock van de diverse monsterboxen, 500x 1 ounce zilver.
EN
Bij de munten van 1kg kijk je best naar de Lunar II Dog (laatste productie daarvan ligt intussen achter ons) en de laatste exemplaren van de "diverse" kilomunten!

(10x 1kg kopen betekent nog steeds gratis verzending van je order)


Tot binnenkort! 


Het goud999 team. 

 

Disclaimer: Deze nieuwsbrief is niet bedoeld als financieel advies en mag dus ook niet zodanig worden geïnterpreteerd. De nieuwsbrief wordt met zorg samengesteld, toch kunnen we geen enkele garantie geven m.b.t. de inhoud. Onder geen enkele omstandigheid kan of kunnen de uitgever of aan de uitgever gelinkte vennootschappen aansprakelijk worden gesteld voor eventuele geleden verliezen of gederfde winst op basis van de informatie in deze nieuwsbrief. 

Copyright © 2018 Solide Precious Metals, All rights reserved.