Dan hebben we het natuurlijk over de dingen waar je in kan investeren, dus eigenlijk: Welke activa zijn vandaag nog goedkoop?

We kijken niet zo vaak naar de aandelen-, obligatie- of vastgoedmarkten en we hebben er ook helemaal niets "tegen". Als je gaat kijken naar een beheer van je vermogen, dan is een zekere spreiding over verschillende activaklassen ook meestal een strategie die steek houdt...

Het is ook en vooral duidelijk, dat de meeste beleggers vandaag daarmet hun vermogen zitten (in vastgoed, obligaties en aandelen).

Je zal het waarschijnlijk ook wel met ons eens zijn, als we stellen dat er in de drie voornoemde markten zowat niets meer echt goedkoopnoteert... 

Hoe zit dat voor de edelmetalen?

Dat is natuurlijk zo'n beetje een open deur intrappen...

Grondstoffen in het algemeen zijn, wanneer we ze op relatieve basis vergelijken met aandelen, alvast het goedkoopst in minstens 50 jaar tijd.

Incrementum publiceerde vorige jaar een grafiek die dit bijzonder mooi laat zien. Een vergelijking tussen aandelen en grondstoffen. 
Hieronder zie je de meest recente versie, met de update van de koersen tot eind maart 2018, een grafiek die boekdelen spreekt:


 

bron: Incrementum.
 

Wanneer we over het weer en de seizoenen spreken, dan weet iedereen dat er een cyclus bestaat, zonder discussie. Van lente naar zomer, herfst, winter opnieuw naar lente (en zo verder).

Verbazend weinig beleggers (en spaarders) realiseren zich dat er ook cycli bestaan in de financiële markten.

De grafiek hierboven laat duidelijk zien dat zo'n cyclus wel degelijk bestaat. Het maakt ook niet uit welk van beide (aandelen of grondstoffen) over honderd jaar de beste belegging zal blijken, alles heeft zijn tijd en eigen cyclus.

Het moment voor grondstoffen om opnieuw op de voorgrond te treden, lijkt er dus nu aan te komen...

Grondstoffen, edelmetalen incluis, zijn vandaag dus goedkoop als groep.

Net omdat er zoiets als een cyclus bestaat, zal er ook opnieuw een moment in de toekomst komen, wanneer deze grondstoffen opnieuw zonder meer duur zullen zijn!

Dat moment (wanneer dat ook valt), zal niet het juiste moment zijn om nog in te stappen!


Goedkoop edelmetaal betekent ook niet dat de toestand voor alle edelmetalen exact hetzelfde is.

Voor de vijf edelmetalen die je via goud999 fysiek kan aankopen, is de toestand voor elk metaal afzonderlijk zeker verschillend:

Goud is altijd een categorie op zichzelf, kan je door niets anders vervangen en kan je (wat ons betreft) onmogelijk nog maar in de buurt van duur noemen...

De goedkoopste kilo goud, van de hoogste kwaliteit, vind je hier (let op, beperkt beschikbaar!).

Voor Zilver kunnen we stellen dat het in functie van goud  duidelijk NOG goedkoper lijkt, op relatieve basis.

Zilver gaan we heel zeker van nabij blijven volgen, we hebben nu al de meest interessante monsterboxen zilver HIER voor je klaarstaan... 

In de Platina groep van metalen vinden we Platina, Palladium en Rhodium in ons gamma en tussen deze drie metalen is er nog wat meer verschil!

Voor Platina  geldt "hoeveel goedkoper wil je het hebben?"

Ook over platina willen we binnenkort nieuwe info in deze nieuwsbrief brengen. Vandaag, wegens plaatsgebrek, tonen enkel de grafiek van de laatste tien jaar en vermelden dat de historische onderwaarderingen van platina t.o.v. de andere edelmetalen historische proporties aanneemt. 

 


Al ons fysiek platina kan je op deze pagina terugvinden.

Palladium staat van "onze" vijf edelmetalen vandaag al het verst in een echte stierenmarkt.
Om bij de titel van deze nieuwsbrief te blijven: Je kan moeilijk zeggen dat Palladium vandaag nog echt goedkoop is...De lage prijzen van 2009 liggen al even achter ons, maar we zeggen voor de duidelijkheid niet dat het verhaal van de palladium prijsstijgingen voorbij moet zijn.

Het metaal is bij momenten ook voor ons heel moeilijk verkrijgbaar in Londen, we zien dus fysieke krapte op de markt...

Hefboomfondsen zijn blijkbaar ook op de Palladium kar gesprongen en er doen verhalen de ronde waarbij hefboomfondsen bij krapte fysiek Palladium "leasen" aan rentes tot 6% per week!

Palladium aankopen kan natuurlijk nog zolang het op onze website beschikbaar blijft en dat kan je best vrij van btw doen. Het meeste palladium voor je geld, automatisch opgeslagen en geen btw over je aankoop.


Rhodium is dan weer de ster van de laatste twee jaar en wie nog geen positie in Rhodium innam, heeft zich dat waarschijnlijk beklaagd.

De rit van onder 700 dollar naar 2200 dollar per ounce lijkt al indrukwekkend, maar op een lange termijn grafiek zie je wat meer perspectief: 


 

We schreven enkele weken geleden een nieuwsbrief over Rhodium die natuurlijk nu ook nog actueel is (deze info staat intussen hier op onze publieke blog).

Elke correctie in de prijs voor Rhodium, was de laatste maanden bijzonder kort in duur (wel telkens het uitgelezen moment om te kopen).

Een grafiek van Rhodium over tien jaar, laat een beetje ongelukkig niet "alles" zien wat we wilden laten zien.

Daarom plakken we hieronder het beeld van de laatste vijftien jaar:


Rhodium moet dus nog met ongeveer 300% stijgen om aan een nieuw record te komen! Stierenmarkten hebben nu eenmaal de eigenschap dat ze meestal naar nieuwe prijsrecords lopen...

Net zoals Palladium zit Rhodium dus duidelijk in zo'n nieuwe bull market (stierenmarkt). Ook qua totale looptijd zitten we wel snor, want stierenmarkten lopen in de regel over jaren (niet maanden).

Zijn we nog maar net vertrokken met de prijs van Rhodium?

Rhodium aankopen kan door de baartjes aan te kopen die wij zowel met btw, als vrij van btw aanbieden. (vrij van btw is de meest efficiënte manier om Rhodium aan te kopen!)

EN nu ook:  

Rhodium MUNT - Voor het eerst kan je nu ook een Rhodium munt van 1 ounce aankopen.

Er werden slechts 1.000 exemplaren geproduceerd van deze Tuvalu 1 Ounce Rhodium munt:

 Deze munt is wat ons betreft toch iets speciaal en de premie ten opzichte van een baartje van 1 ounce is heel redelijk!

Voorlopig is de munt nog ruim beschikbaar bij de producent, wij denken wel dat deze uitgifte "makkelijk" de reeds geslagen 1.000 exemplaren zal halen. Wacht dus zeker niet te lang als je hierin interesse hebt!


 
Vragen over edelmetaal of telefonisch bestellen? Neem contact met ons op via T: 0032 494 40 20 20 of via e-mail.


Tot binnenkort!

Het goud999 team. 

P.S. De 1.000 Rhodium munten samen, bevatten zo'n 31,1 kilogram aan zuiver Rhodium...


Bijzonder weinig zal je denken in een globaal perspectief?!

Wel, 31 kilogram is bijna 0,2% van de totale wereldwijde jaarproductie van Rhodium in 2018!

Als beleggers zich ooit met Rhodium gaan "moeien", is het hek helemaal van de dam... 
 
Disclaimer: Deze nieuwsbrief is niet bedoeld als financieel advies en mag dus ook niet zodanig worden geïnterpreteerd. De nieuwsbrief wordt met zorg samengesteld, toch kunnen we geen enkele garantie geven m.b.t. de inhoud. Onder geen enkele omstandigheid kan of kunnen de uitgever of aan de uitgever gelinkte vennootschappen aansprakelijk worden gesteld voor eventuele geleden verliezen of gederfde winst op basis van de informatie in deze nieuwsbrief. 

Copyright © 2018 Solide Precious Metals, All rights reserved.