JP Morgan publiceerde recent een analyse van de financiële situatie bij de Zuid-Afrikaanse Platina mijnbouwers en kwam tot de conclusie dat niet alles "rozengeur en maneschijn" is in het land waar 70% van alle platina wordt gedolven.

De wereldwijde Platina productie wordt trouwens nog slechts op een 190 ton per jaar geschat, een cijfer dat NIET zal stijgen de komende jaren!

Terug naar Zuid-Afrika: Maar liefst 60% van de platina mijnbouwers in het land, produceren volgens JP Morgan Platina met een verlies op cash flow basis.

Een simpele rekensom later, kunnen we stellen dat een absoluut minimum van 42% van de wereld jaarproductie aan Platina, vandaag met verlies geproduceerd wordt!

Dat verlies is in sommige gevallen indrukwekkend. Voor Impala Platinum bijvoorbeeld, vermits ze in hun "Rustenburg" mijnen elk jaar 8 ton Platina produceren met een geschat verlies van 425 dollar per ounce (13.700,00 dollar per kg)!

Indien de Platina prijs niet wijzigt, dan gaat Impala de komende drie jaar meer dan een miljard dollar verlies maken op deze mijnen, ongeveer evenveel als het bedrijf vandaag nog op de beurs waard is.

Om dat te vermijden, moet de platina prijs ruwweg 50% stijgen. Dan bereikt Impala nog maar enkel op cash flow basis positief terrein... 

Mijnbouwers zijn wat ons betreft ook een vogel voor de kat in Zuid-Afrika. Je kan er op inzetten dat de politieke situatie in het Afrikaanse land hen de komende jaren in een nog dieper dal zal duwen.

Crisis voor de mijnbouwers, maar dat maakt het product zelf natuurlijk wel interessant! 

Wanneer we de grafiek van Platina in dollar er even bij halen, kan je zien dat Platina, net als andere edelmetalen, eind 2015/begin 2016 een bodem neerzette, maar dat er sindsdien vooralsnog niet al te veel positiefs te melden valt:


 


Platina koers in USD over 15 jaar. (klik op de grafiek voor een grotere weergave)

 

Maar het is niet omdat de koers niet "mee" wil, dat het product niet interessant kan zijn!

Bij het industriële gebruik van Platina, denken we al snel aan de driewegkatalysatoren die in onze wagens geplaatst worden om schadelijke gassen om te zetten in andere gassen.

Recyclage van deze katalysatoren achteraf gebeurt natuurlijk ook, men gooit het Platina, Palladium en Rhodium beter niet gewoon weg. Alleen gaat zowat 50% van het edelmetaal in katalysatoren verloren tijdens de levensduur.

Op en naast onze wegen ligt dus effectief edelmetaal in de vorm van heel kleine partikels Platina, Rhodium en Palladium!

In de regel kan je stellen dat katalysatoren voor Diesel wagens gebruik maken van Platina + Rhodium en die op Benzine van Palladium + Rhodium.

Meteen nog een reden waarom Palladium het voorlopig veel beter deed.

In Europa zijn overheden de laatste jaren immers een kruistocht tegen de dieselmotor aan het voeren. (al ging men zich daar in China en de rest van de opkomende landen echt niet teveel van aantrekken en blijft ook vrachtvervoer wereldwijd diesel gebonden).

De perceptie van de markt was en is dus niet in het voordeel van Platina. Diezelfde markt lijkt er vandaag bovendien ook nog steeds van uit te gaan dat elektrische wagens de komende vijf jaar een groot stuk van de markt gaan innemen (kan echt niet!).

Het is veel waarschijnlijker dat het nog veel langer duurt alvorens de manier waarop we ons verplaatsen drastisch wijzigt!

We moesten dus niet lang zoeken om zeven positieve factoren op te lijsten die de komende jaren in het voordeel van Platina kunnen spelen:

1. De wereldwijde productie staat onder druk (mijnbouw + recyclage -1% in 2017). Productie kost voor een groot stuk van de markt meer dan de verkoopprijs van het metaal. Dat kan niet tot in de eeuwigheid blijven duren...

2. De politieke onstabiliteit in Zuid-Afrika kan blijven toenemen. Het land dat verantwoordelijk is voor 70% van de wereldwijde productie, lijkt de economische recepten te hanteren van buurland Zimbabwe 20 jaar geleden.

3. De laatste veertig jaar noteerde Platina per ounce hooguit 5% van de tijd onder de goudprijs. Vandaag noteert de prijs van Platina meer dan 30% onder die van goud. Dat is eigenlijk nooit gezien.

4. Bijna niemand gelooft nog in Platina. Dat alleen al is interessant, want dat zorgt voor overdrijvingen naar beneden toe. Voorlopig lijkt de bodem in prijs er echt te staan, als we toch lager zouden moeten (wat we niet verwachten), is dat natuurlijk ook zo...

5. Grondstoffen komen stilaan opnieuw in beeld. De onderstaande grafiek toonden we voor het eerst in december 2017 en ze blijft ideaal om het perspectief voor de komende jaren in te schatten. Aandelen deden het de laatste jaren (sinds 2008) beter dan grondstoffen, alles heeft echter zijn cyclus en het wordt stilaan tijd voor iets anders.

 

 

 

6. Palladium wordt momenteel ook wel "unobtainium" genoemd. Dat betekent dat het dikwijls gewoonweg niet te verkrijgen is.
Indien nodig, kan Platina echter ook perfect in de katalysatoren van benzinewagens worden gebruikt en zo Palladium vervangen. Alleen moeten de producenten van deze katalysatoren dan wel hun productieproces "ombouwen", iets wat ze vooralsnog blijkbaar niet gedaan hebben. (maar wanneer de prijs van Platina onder die van Palladium zou blijven noteren...)

7. De meest recente ontwikkeling, kwam eergisteren pas!
Bosch beweert een technologische oplossing te hebben gevonden voor de uitstoot van de schadelijke NOx gassen in dieselmotoren.
Dankzij deze technologie zouden dieselmotoren een schadelijke uitstoot kunnen hebben die nog 10x kleiner is dan de strengste normen (normen die pas vanaf 2020 in werking treden).

Nog volgens het Duitse bedrijf, zouden deze dieselmotoren dus quasi geen enkele impact hebben op de luchtkwaliteit.

Als dit allemaal in de praktijk kan worden omgezet, worden dieselwagens misschien nog echte concurrentie met elektrische wagens wanneer het over het milieu gaat!

Onze conclusie:

Er zijn heel wat positieve factoren die kunnen gaan spelen voor Platina, toch verwachten we niet dat Platina morgen al krantenkoppen zal vullen.

Dat moet misschien ook niet, wanneer je zoals nu goedkoop kan aankopen. Als de markt in beweging komt, is de kans op een mooi resultaat groot. (merk op dat Palladium +100% steeg de afgelopen 24 maanden en Rhodium zelfs eveneens +100%, maar dan op welgeteld 12 maanden)

Wie enkel in momentum geïnteresseerd is, zal misschien dus nog afwachten. Wie graag vooral "goedkoop" aankoopt, is aan zet...

Praktisch bieden we Platina vrij van btw aan per ounce (per kilogram ook hier beschikbaar). 

Bij de Platina munten, hebben we momenteel ook zeker een interessant aanbod met Platina Koala's (enkele verschillende jaargangen beschikbaar, ga hiervoor even kijken op onze website). Vragen over edelmetaal of telefonisch bestellen? Neem contact met ons op via T: 0032 494 40 20 20 of via e-mail.

Wij helpen je graag verder, tot binnenkort!

Het goud999 team. 

 

P.S. Zowel Palladium als Rhodium staan qua prijs dus heel wat verder in de cyclus dan Platina. De markt voor beide metalen in fysieke vorm, kan je ook niet anders dan "krap"  (of heel krap) omschrijven. 
 

 


koersevolutie van Rhodium en Palladium op 5 jaar. (klik op de grafiek voor een grotere weergave)

 

Ook voor Palladium werd in het verleden nogal wat "papier" gecreëerd door de "bullion banks". Papier dat nu heel moeilijk met fysiek metaal kan worden ingevuld. (toch geweldig die futuresmarkten)

Hedge funds zijn de laatste maanden in deze markt gesprongen en "leasen" nu Palladium uit aan woekertarieven.


Zorg dus dat je "the real stuff" hebt in edelmetaal, het gevaar is acuut en een falen van de papiermarkt is realistisch!

De prijs van Palladium verdubbelde de laatste 24 maanden en staat dus, zoals eerder aangegeven, al heel wat verder dan Platina. Dan kan je eigenlijk niet meer zeggen dat Palladium nog heel goedkoop noteert, al blijft er ook hier het vooruitzicht op een echt tekort voor de industrie! 

Bovendien is er helemaal niets mis met een echte "bull market" (stijgende koersen), de grondstoffencyclus lijkt nog maar net te starten. We gaan de komende jaren ontdekken hoe ver Palladium kan "lopen".   Palladium vrij van btw kan je HIER aankopen, Rhodium vrij van btw HIER (of 5 ounce Rhodium HIER).

 


Alle andere producten in edelmetaal: www.goud999.com

bronnen: JP Morgan Cazenove, Bosch, Netdania, Johnson Matthey PMM 

 

Disclaimer: Deze nieuwsbrief is niet bedoeld als financieel advies en mag dus ook niet zodanig worden geïnterpreteerd. De nieuwsbrief wordt met zorg samengesteld, toch kunnen we geen enkele garantie geven m.b.t. de inhoud. Onder geen enkele omstandigheid kan of kunnen de uitgever of aan de uitgever gelinkte vennootschappen aansprakelijk worden gesteld voor eventuele geleden verliezen of gederfde winst op basis van de informatie in deze nieuwsbrief. 

Copyright © 2018 Solide Precious Metals, All rights reserved.